Artemis Leuven Connect met Heidi Rakels

De tijd vliegt zo snel, alweer een Artemis Connect, deze keer met Heidi Rakels, CEO van Guardsquare.

Beetje nostalgie

Zo’n dikke twintig jaar geleden durfde ik in de late uurtjes toch eens een rondje lopen op de 24-urenloop (op het Sportkot van de KULeuven). Een hele opgave voor deze niet zo sportieve dame, maar alles voor de ploeg.

Traditiegetrouw werden de meeste rondjes gelopen door VTK (ingenieurs) of door Appoloon (Sportkot). De randanimatie was echter een heel goede reden om langs het parcours te vertoeven en te supporteren voor de lopers. VTK bouwde een heuse overkapping over een stukje loopcircuit en er werd daar commentaar gegeven, gesupporterd, en ook geïnterviewed. Heidi Rakels studeerde op dat moment Computerwetenschappen en won een medaille op de Olympische Spelen van Barcelona. Zij kwam aan het woord ! Supertrots was ik op zo’n vrouwelijke ingenieur in spe met pit !

Uiteraard wou ik er deze donderdag dus bij zijn, al was het maar om te horen waar ze nu zoal mee bezig is.

Maar, man, wat is dat toch een bescheiden vrouw. Ik ben maar een ingenieur (en ja, ik vind dat ze er een beetje uitziet als een vrouwelijke Mark Zuckerberg).

Wat na de sport?

Na haar sportcarrière ging Heidi aan de slag als werknemer in programmeurjobs en werd ze als zesendertigjarige betaald als een schoolverlater vanwege haar geringe ervaring. Ze begreep dat ze daar iets aan moest doen en ging dan maar als freelancer aan de slag. Hoe korter de opdrachten, hoe leuker ze het vond. Dit laatste is een gevolg van haar sportcarrière waarin ze ook moest opbouwen naar een belangrijke wedstrijd en dan weer even kon ontspannen.

Haar vriend bouwde een open source (lees ook : gratis) beveiligingsprogramma dat door Google werd opgepikt in hun developerskit voor android.

Dit programma bleek zo goed dat er ook grotere spelers op de markt hen benaderden voor extensies en ze dus beseften dat het misschien wel een goed idee was om een bedrijf op te starten, nu ze toch een goed product hadden.

Ze bouwden een website, boden hun product aan en verkochten het…goedkoop terwijl er in Amerika veel duurdere, gelijkaardige producten werden verkocht. Gelukkig voor hen, kwamen ze Jurgen Ingels (van het voormalige Clear2Pay) tegen en ondertussen is hij hun CFO, maar vooral hun mentor. Hij komt soms langs met net het antwoord op de vraag die ze hem willen stellen.

Ondernemen

Heidi heeft duidelijk de drive en samen met haar vriend de kennis. Hun bedrijf is nu een tweetal jaar bezig en heeft een positieve cashflow. Ze groeien enorm snel en zijn ondertussen met 20 mensen. En bij zo’n groei hoort ook chaos. Bij aanwervingen denken mensen vaak dat ze inderdaad met die constante verandering zullen omkunnen, terwijl dat in de praktijk allerminst evident blijkt. Die chaos moet natuurlijk verminderen en daarom hebben ze vooral probleemoplossers en doeners nodig en gelukkig vinden dat soort personen hen wel !

Ze vertelde dat hun prijszetting niet zo simpel was. Ze verkopen hun product namelijk evengoed aan een appdeveloper in Vietnam als aan een grootbank…

Leren

Heidi vertelde op een zeer authentieke manier haar verhaal en de lessen die ze leerde.

Zo’n les is : hou je doel voor ogen. Los onbelangrijke problemen op met de minste energie want je hebt maar een beperkte energie !

Work hard, play hard, rest !

Leren is ook één van haar stokpaardjes en vooral dan leren van mensen en bedrijven rondom hen, in het Innovatie en Incubatiecentrum aan de campus in Heverlee.

Ze heeft vooral geleerd om te vertrouwen op haar intuïtie. En ze neemt graag vrouwen aan omdat die grote verantwoordelijkheidszin hebben !

En ‘pitchen’ pakt ze duidelijk anders aan in Amerika dan in Europa nadat ze proefondervindelijk had vastgesteld dat dit noodzakelijk was. Ze is zelfs speciaal training ervoor gaan volgen om ginder zeker gehoord te worden !

Een leuke uitspraak vond ik de volgende:

“In sport moet je de beste zijn.
In het bedrijfsleven moet je geen Facebook zijn om goed te zijn !”

Heidi Rakels, veel succes nog met jullie bedrijf !

Voeg Reactie Toe