Duolingo: oefen elke dag 5 min. een andere taal met een gratis taal app

Yes, ik hou het ondertussen al meer dan 50 dagen vol: mijn dagelijkse sessie Duolingo. Volgens hun help pagina zijn ze ’s werelds grootste online talenleerplatform en daar bovenop volledig gratis.

Ik ontdekte deze taal app toevallig vorig jaar in de Apple Store en ging er mee aan de slag om het dan uiteindelijk toch te laten liggen.

Wanneer Duolingo ?

Miss Pixie, die ook een bullet journal bijhoudt, schreef op haar blog over ‘the miracle morning’ dat je de dag best met een goeie routine start (dat boek staat dus ondertussen ook op mijn leeslijst ).

Ik volgde die raad op en start nu ’s morgens mijn dag met 5 minuutjes (echt waar) talen. Vermits we naar Venetië zouden gaan voor ons 10 jaar getrouwd, startte ik terug met Italiaans (ooit volgde ik twee jaar Italiaans aan het CLT in Leuven). Ondertussen is onze reis echter nog niet geboekt en gaan we met de meisjes in de zomer naar Spanje, dus, je snapt het al, ik schakelde pas over naar Spaans. Er was wel een kleine aanpassing want de graphics zijn in elke taal anders en het voelt ook een klein beetje verschillend aan, maar nog steeds leuk.

Omdat ik er een goede gewoonte van wil maken (ja, Kathleen, ik ben dat boek van Gretchen Rubin, Better than before, aan het lezen voor de kwartaalclub van Tuttefrut), probeer ik dat dus echt ’s morgens als eerste actie van de dag te doen (en als dat niet lukt, als een korte pauze tussendoor op het werk).

En zie, al meer dan 50 dagen lukt dat! Ik ben daar nu toch wel een beetje fier op.

Hoeveel tijd kruipt er in ?

Een les levert je 10 experience points op en duurt, als het vlot gaat, 3 tot 5 minuten, ideaal om dus snel tussendoor even te doen. Heb ik even meer tijd, dan gebeurt het wel eens dat ik een paar lessen na elkaar volg omdat ik één lesje nogal weinig vindt.

De herhalingsoefeningen worden ook regelmatig aangeprezen en daar moet ik nog eens, als afwisseling, werk van maken om te zorgen dat ik niet vergeet wat ik heb geleerd.

Zoals je leest, komt het er dus op neer dat je zelf kiest hoeveel tijd je er (dagelijks) insteekt, door uw dagelijks doel in te stellen.

Duolingo helpt je er ook bij door dagelijks een herinneringsmailtje te sturen indien je voor een bepaald uur je doel nog niet bereikt hebt. Deze functie kan je natuurlijk ook uitschakelen.

 

 

Duolingo-daily-goal-settings

 

Inhoud

De moeilijkheidsgraad wordt gestadig opgebouwd en er zit heel wat afwisseling in de oefeningen: zelf spreken, woordenparen aan elkaar linken, neerschrijven wat je hoort en uiteraard ook vertalen.

En als je denkt dat je een bepaald onderdeel voldoende kent, kan je meteen een testje doen om zo een stukje over te slaan.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik een beetje grammatica mis. Ik hou eigenlijk wel van regels omdat ze me houvast geven en hier vind ik ze niet meteen terug. Gelukkig heb ik in alle gevolgde talen al een basiskennis.

Wat het niet altijd makkelijker maakt, is dat die nieuwe talen steeds Engels als basistaal hebben, wat dus op een dubbele vertaling neerkomt en af en toe voor kleine frustaties zorgt. Anderzijds vind ik dat ook positief, want zo oefen ik meteen twee talen !

Er zit ook een beloningssysteem in, als je een bepaald thema afrondt, wordt je beloond met een soort ‘goudstaaf’ die je dan in de ‘lingotstore’ kan omruilen tegen allerlei extra’s.  Ik heb er al een paar bijeengesprokkeld, maar nog steeds geen enkele uitgegeven.

Extra functionaliteiten

Duolingo kan je zowel mobiel als op je pc gebruiken en heeft nog heel wat meer functionaliteiten dan degene die ik ervan gebruik.

Zo bevat het een forum waar je met anderen contacten kan leggen. En als je zin hebt om mee te helpen aan vertalingen: zelf vertalen of andere verbeteren, dan kan dat ook nog.

Oh en als je wil, kan je vrienden uitnodigen en volgen via Facebook en zelfs een heuse competitie houden om te zien wie er het meest aan zijn talenkennis werkt…

Neem gerust eens een kijkje

 

Leer jij graag nieuwe talen ? Gebruik je duolingo of heb je een andere leuke app hiervoor ?

Ik lees het graag !

 

2 Reacties

  1. resaarcle 1 juni 2016
    • meisjenummertwee 28 juni 2016

Voeg Reactie Toe