boek van de week: ‘Hoera, ontslag’ met give away !

De laatste tijd kom ik nogal wat schrijvers tegen. Stiekem vind ik dat heel fijn om zo’n interessante mensen te leren kennen en te ontmoeten. Alleen het voorbije jaar al kocht ik 5 boeken van mensen waarmee ik al een deftig gesprek had gevoerd.

Eén van die mensen is Rilla, de mama van een meisje uit de dansles van mijn oudste dochter.
Ze vroeg me of ik op mijn blog iets over haar boek wou schrijven. Ik wist dat ze loopbaancoach was en aan het schrijven was, waarover dat wist ik toen nog niet.

Toen ze me dan schreef dat het over ‘Hoera: ontslag’ ging, moest ik wel even slikken. Dat is namelijk nog altijd een harde noot om te kraken.

Stel u namelijk eens voor dat je de eerste vrouw uit het (overwegend mannelijk) praesidium bent die werk vindt (supertrots op mezelf), in het jaar 1995. Om dan een paar jaar later gevraagd te worden om te vertrekken…en ik had het voelen aankomen. Een goeie vriend en collega kwam terug van een buitenlandse missie en dus vertelde ik de avond voor mijn baas me bij hem riep, aan een collega-vriendin, dat ik zou ontslagen worden en dat die vriend mijn plaats zou innemen. Zij geloofde me niet meteen, want ze wist het niet (ze werkte nochtans bij ons op HR), maar ze checkte het (vertelde ze me nadien) en haar bazin bevestigde mijn vermoeden.
Uren had ik daar gewerkt, doch blijkbaar niet op de juiste manier en met de juiste prioriteiten. Zombie was ik en toch zo trots dat ik department manager was van een afdeling van 60 personen.  Zelfs nu nog herinner ik me voorvallen waarvan ik denk: ik had zo of zo moeten reageren.

En toch, tijdens een recent gesprek met Els mijn loopbaancoach vroeg ze me hoeveel begeleiding ik had gehad bij het groeien in die job. Lol, niet veel, je werd in het water gegooid en moest zwemmen. En lukte dat niet, dan was je niet uit het juiste hout gesneden…

’t is wel grappig, of net niet, dat ik nu al lang geen leidinggevende functie meer heb uitgeoefend. In elke vereniging waarvan ik lid word, blijf ik niet ‘zomaar’ lid, dat interesseert me niet, ik wil meehelpen en niet aan de kant staan. En dus ga ik mee in het bestuur, om meteen erna te denken dat ik dat toch niet goed doe. Zeer dubbel gevoel.

En dan is dit boek, “Hoera, ontslag” niet zo simpel om te lezen. Het probeert mij, meester-uitsteller en schaamtespecialist, te doen nadenken, te reflecteren.

Ik kwam al snel een fijn woord tegen: Keerkracht. De kracht om uw veerkracht in te zetten om de manier waarop je naar uw situatie kijkt om te keren. Ik zal toch nog eens diep moeten graven en aan mijn gedachten werken.

Je merkt het, dit boek weekt heel wat los bij me en ik zal er vermoedelijk nog wel eens over schrijven, nadat ik er verder mee aan de slag ben gegaan. Er staan heel wat oefeningen in en ik wil mezelf overtuigen om ze effectief uit te voeren.

Rilla geeft ook een creatieve twist aan de alomgekende formule van Einstein: E=MC².

Ofwel: Energie = Missie * Character * Competence.

Waar krijg je energie van ? Wat wil je ? Wie ben je en wat kun je ?

Worstel je zelf met je (nakende) ontslag, ben je er (nog) niet mee in het reine, dan is dit een boek voor jou. De ondertitel is trouwens : in 4 stappen naar een gelukkiger (werk)leven.

Rilla heeft het zelf meegemaakt vanop de eerste rij. Het bedrijf waarvoor ze als HR-verantwoordelijke werkte, sloot de deuren. Ze mocht dus niet alleen collega’s maar ook zichzelf ontslaan. Behoorlijk heavy als je het mij vraagt ! Ze is alleszins niet bij de pakken blijven zitten en heeft nu een bloeiende coaching praktijk : Bloom Coaching & Development.

(Je hoort haar tijdens een interview op Radio 2 hier, wel niet meteen aan het begin )

GIVE AWAY

Ik mag van Rilla twee boeken ‘Hoera, ontslag’ cadeau doen aan de lezers van deze blog. Vermits dit een boek is om mee aan de slag te gaan, lijkt het me logisch om je meteen om actie te vragen. Vertel ons in een reactie hier op de blog, op facebook of instagram waarom jij het boek wil lezen of aan iemand cadeau doen. Op woensdag 17 mei maken we dan de winnaars bekend !

[bol_product_links block_id=”bol_590a330fc90bc_selected-products” products=”9200000073684047″ name=”hoera ontslag” sub_id=”” link_color=”567FE4″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FC4F2C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

One Response

  1. Leona Geudens 6 mei 2017
  2. Pingback: Reclame op deze blog - Bijengezoem 16 mei 2018

Voeg Reactie Toe