Sociocratie 3.0: verslag van een korte workshop bij iLean

Door het lezen van het boek Reinventing organizations van Frédéric Laloux werd mijn interesse in zelfsturing aangewakkerd. En zo zag ik op LinkedIn een aankondiging verschijnen over een gratis workshop Sociocratie 3.0 georganiseerd door iLean.

Op het werk hadden wij vorig jaar een workshop rond agile door iemand van dat bedrijf en dat was best interessant.

En dus schreef ik me in. Het blijkt trouwens dat iLean geregeld zulke gratis workshops organiseert, een aanrader. Je wordt er hartelijk ontvangen, de broodjes staan klaar en de opzet is zeer praktisch gericht.

 

Workshop

Zelf wist ik nog niet veel over dit onderwerp en was het veel informatie op heel korte tijd. Ondertussen heb ik ook het boek Holacracy gelezen (één van de voorlopers, zijsporen hieromtrent) en begint één en ander duidelijk te worden. Ook daar gaat het om bepaalde principes en een aantal regels voor verschillende soorten meetings;

Tijdens een korte introductie van een dikke 2 uur kregen we concrete voorbeelden voorgeschoteld om van de principes en patronen te proeven. We mochten daarbij niet op onze stoel blijven zitten, maar werden echt betrokken in de oefeningen. Zeker de naam ‘workshop’ waardig !

Uiteraard is twee uurtjes niet veel en de tijdslimiet werd dus lichtelijk overschreden, wat ik absoluut niet erg vond. Ik was nog volop begeesterd door het boek van Frédéric Laloux. Hoe fijn zou het zijn om als een volwassene behandeld te worden op het werk en ook je medewerkers en collega’s zo te behandelen…

Sociocratie 3.0

De methode is flexibel, op principes gebaseerd en gratis.
Concreet de regels volgen in een meeting lijkt me nog een beetje kunstmatig. Waar ik wel van hield, is de checkin en checkout bij een meeting: zorgen dat iedereen echt in de meeting is en op het einde ook het nodig meeneemt.

Een mooie gedachte uit het beslissingsproces dat onderwezen werd, is de volgende:

proposals only need to be
good enough for now
and safe enough to try
until the next review

In tegenstelling tot eerdere lectuur kun je Sociocratie 3.0 wel toepassen in een deel van de organisatie en kun je het dus ook gaan implementeren als je zelf niet de grote baas bent …
In september komt over dit onderwerp trouwens een boek, een businessnovelle, uit geschreven door Jef Cumps en de kans is groot dat je hier binnenkort dan ook een blogpost over zult vinden.

Meer informatie en gratis werkmateriaal vind je op Sociocracy 3.0 . Beeld materiaal S3 Illustrations” door Bernhard Bockelbrink, gebruikt onder CC door Véronique Brees.

Heb jij hier al ervaring mee ? We lezen het heel graag in je reactie !

One Response

  1. Jef Cumps 30 augustus 2018

Voeg Reactie Toe