Wie is er in hemelsnaam gaan lopen met mijn kaas?

Who moved my cheese?

Vorige week kreeg ik een boekje over omgaan met verandering: “Who moved my cheese?” van Dr. Spencer Johnson. Het boekje telt slechts 90 pagina’s en vertelt een verhaal over twee muizen en twee kleine mensen. Deze wonen alle vier in een doolhof en leven van kaas. Dagelijks rennen de muizen en de mensjes door het doolhof, op zoek naar een portie kaas om van te leven, en dit jarenlang. Tot ze op een dag een enorme berg kaas vinden….

Iedere ochtend ligt daar die enorme berg klaar om van te smullen, en al gauw gaan mensjes en muisjes elke ochtend op weg naar “hun kaas”, en keren elke avond verzadigd terug naar hun huisjes.

Maar op een ochtend …is opeens DE KAAS WEG!
Ramp, o ramp! Waarom overkomt ons dit? Iemand heeft onze kaas gepikt!

they-keep-moving-the-cheese

In werkelijkheid werd de berg kaas steeds kleiner, maar de mensjes zagen het niet aankomen, ze waren het zo gewend om elke dag diezelfde kaas te vinden op net dezelfde plek, dat ze genoegzaam werden.  Terwijl de muizen meteen op zoek gaan naar nieuwe kaas, blijven de mensjes verslagen achter, niet goed wetend wat te doen.  Een van hen gaat uiteindelijk de doolhof terug in, angstig maar vastberaden om nieuwe kaas te vinden.   Tijdens die zoektocht leert hij over verandering en over zijn manier om met verandering om te gaan – dit worden de wijsheden die hij achterlaat op de muren van het doolhof tot hij uiteindelijk bij de nieuwe kaas uitkomt.

Stephen Johnson was als schrijver vooral gekend voor zijn kinderboeken, tot in 1998 met dit boek wereldberoemd werd als management consultant.  Later schreef hij nog “Yes or No: The Guide to Better Decisions”, en “Peaks and Valleyes.”

“Who moved my cheese” is intussen nog even actueel als in 1998, dikwijls wordt er naar gerefereerd in lezingen, en het boekje blijft van hand tot hand gaan.

Omgaan met verandering

Ik wil de pret niet bederven voor wie het boekje zelf wil lezen,
maar volgens Spencer helpt zijn verhaal ieder die in zijn persoonlijk of professionele bestaan geconfronteerd wordt met verandering (ieder van ons dus) om:

  • Alert te zijn voor veranderingen
  • Aan te passen aan verandering
  • Te genieten van verandering
  • Klaar te zijn voor verandering, telkens opnieuw

Who moved my cheese? is op zich eenvoudige verhaal, en ondanks het feit dat je het boek met gemak kan uitlezen op een luie namiddag, blijven de ideeen hangen.  Het is geen hoogstaande literatuur, en soms iets te belerend naar mijn smaak, maar het is intussen toch een klassieker geworden. Een aanrader voor op de bus of de trein dus…

Ben ik aan het vastroesten misschien?

Ik kreeg het boekje dus vorige week, van een vriend die twee jaar geleden eerder onverwacht zijn job was kwijtgespeeld na de overname van het bedrijf waar hij werkte.  Op zijn 51e waren de kinderen het huis uit, en kon hij eindelijk genieten van zijn job.  Met zijn jarenlange ervaring voelde hij goed in een Europese managementfunctie, nam hij met plezier een mentorrol op zich voor jongere managers, en genoot hij van zijn maandelijkse trips naar het buitenland.
Toen hij te horen kreeg dat zijn functie werd geschrapt, en er voor hem geen andere rol binnen het bedrijf was weggelegd, werd het zwart voor zijn ogen.  Waarom was hem dit overkomen?  Waarom was zijn kaas weg? Outplacement werd niks, zijn uitgebreide netwerk aan professionele contacten leverde ook geen nieuwe job… zijn kaas kwam niet terug.

Nu, een jaar later, ontmoette ik hem in Bristol, als Marketing Director voor Europa in een Amerikaans bedrijf.  Zijn ogen glinsterden wanneer hij me dit boek gaf – “Een simpel verhaal, maar het gaf me de kracht om er opnieuw tegenaan te gaan en mijn grenzen te verleggen naar Engeland.”

Ik ben het met hem eens… een simpel, zelfs eerder simplistisch verhaal, maar het beklijft.

Nu vraag ik me wel af waarom ik dit boek cadeau kreeg?  Ben ik aan het vastroesten misschien?

De essentie

De essentie van “Who moved my cheese?” kan samengevat worden in de zogenaamde “Cheese station N Handwriting on the wall” hieronder.    Een grotere versie in PDF-formaat zul je kunnen downloaden bij onze volgende give away!

Voeg Reactie Toe