Deep work – Cal Newport

Weerom een boek doorsparteld: Deep Work van Cal Newport. Op Facebook schreef Treesje Verhaeren dat ze het nogal mannelijk geschreven vond en dat ze de voorkeur gaf aan de boeken van Elke Geraerts: mentaal kapitaal en veerkracht (die ik zelf ook heel interessant en fijn om te lezen vond).

Anouck Meier was dan wel weer dolenthousiast en baseerde de planning van haar themadagen op inspiratie uit dit boek.

Ik heb net de structuur van het boek genoteerd (dat mis ik dus echt wel als ik op een e-reader lees) en vind het nogal pover.

Zelf had ik pas op het einde van het boek echt het gevoel dat het praktisch werd en dat ik er concreet iets mee aan kon vangen.

In se komt het er op neer dat je ook je geest moet trainen. Trainen zodat je diep, geconcentreerd werk kan doen en dat je zo mentaal kunt groeien. Je wilskracht is namelijk niet eindeloos, maar kan snel opgebruikt geraken.

Door alle afleidingen (lees: sociale media) is ‘deep work’ zeldzaam geworden en toch is het enorm waardevol en betekenisvol.

Je plant dus best momenten in waarop je niet gestoord wordt om geconcentreerd aan bepaalde taken, problemen, … te werken.

Een belangrijke tip vind ik om jezelf toe te laten om je te vervelen en niet meteen elk wachtmoment met sociale media te gaan vullen, maar je geest integendeel te laten dwalen of zelfs gestuurd over een vraag te laten nadenken.

 

4 regels

Cal Newport heeft 4 regels omtrent ‘deep work’ vooropgesteld:

Regel 1: Werk diep

Zorg dat je een ritueel hebt om aan geconcentreerd werk te beginnen, maar ook om het af te sluiten.

Een eye-opener was ook dat een wandeling van een (half) uur in de natuur een enorm effect heeft nadien op uw concentratie (en dit gedurende meerdere dagen) en dat een wandeling in de stad dat effect belange na niet benadert omdat je je daar nog op het verkeer moet concentreren. Je kan er je gedachten niet zomaar de vrije loop laten.

 

Regel 2: Omarm verveling

Het vermogen om je intens te concentreren, is een vaardigheid die je moet oefenen !

Neem geen pauze van afleiding, neem pauzes van focus in de plaats. (En dus probeer ik effectief mijn pauzes niet meer steeds te vullen met sociale media)

 

Regel 3: Verlaat sociale media

Probeer meer doordacht vrije tijd te nemen. Denk na over wat jouw aanwezigheid je effectief opbrengt. Hoe draagt het bij aan uw doelen op lange termijn ?

 

Regel 4: Hou grote kuis in uw ‘ondiepe’ of shallow beslommeringen

Met andere woorden hou niet enkel grote kuis in je aanwezigheid op sociale media. Probeer ook efficiënter te communiceren in je e-mail. Dat vergt misschien wat meer inzet langs jouw kant, maar de antwoorden zullen veel concreter en werkbaarder zijn. Een voorbeeld hierbij is om meteen een paar data en uren in je agenda mee te geven als je iemand wil zien en niet eindeloos heen en weer te mailen om tot een afspraak te komen.

 

Heb jij dit boek ook al gelezen ? Wat vond je er van ?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5acdc6acf0861_selected-products” products=”9200000043461950″ name=”Deep work” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com

Voeg Reactie Toe