DLIDS5 If you fill the room, how can your people grow?

Woensdagmorgen, tijd om me nog eens door een hoofdstuk van De leider in de spiegel te worstelen.

Zoals je weet, grijp ik er om de paar weken naar terug en bespreek ik hier een hoofdstuk.

De teksten en citaten in dit boek doen me zwaar nadenken.  Enerzijds over mijn eigen verantwoordelijken en hun gedrag, anderzijds over mezelf.

Zo ook in dit hoofdstuk over zelfbewustzijn en empowerment.

Het start met een definitie van zelfbewustzijn in 3 niveau’s, volgens Robert KEGAN.

  1. Mensen zijn gesocialiseerd en identificeren zich met hun omgeving. Een minimum om goed te kunnen functioneren op het werk.
  2. Mensen zijn zelfsturend. Ze maken persoonlijke keuzes, bepalen zelf hun richting en nemen hun verantwoordelijkheid op voor hun eigen gedrag.
  3. Mensen overstijgen zichzelf.

Zelfbewustzijn en zelfkennis zijn geen synoniemen. Het tweede is rationeel, terwijl het eerste meer te maken heeft met mindfulness en leven in het hier en nu.

Volgens de schrijvers is zelfbewustzijn noodzakelijk voor leiderschap, bewust leiderschap. En doordat je je meer bewust wordt van jezelf, laat je meer ruimte over voor anderen.

In het boek komt er een mooi antwoord van Frans Colruyt op de vraag hoe hij het leiderschap van zijn mensen ontwikkelt: “Door mezelf te ontwikkelen”. Door als leider te blijven zoeken en zichzelf in vraag te stellen. Als ik dat lees, dan vind ik dat ik een goeie weg ben ingeslagen. Hup, daar gaat mijn bescheidenheid… Afin, ik ben me ervan bewust dat ik nog heel veel wil leren, eigenlijk geraakt mijn dorst naar kennis op dit moment niet verzadigd. Toch vraag ik me ook wel af wat ik er mee kan doen, hoe kan ik nu effectief aan de slag met de kennis die ik op dit moment aan het verzamelen ben, buiten ze me jullie delen ???

 

Bovenstaande inhoud leidde me naar de website van Robert KEGAN en een boek dat nu op mijn verlanglijstje staat: An Everyone culture. In de korte inhoud vertelt hij dat mensen op het werk veel tijd steken in het verbergen van de taken waar ze niet zo goed in zijn. Blijkbaar zou er daar veel tijd mee verloren gaan. Hij pleit dan ook voor een cultuur waarin iedereen de kansen krijgt om zijn eigen grenzen te verleggen, fouten te maken en er uit te leren (niet enkel high potentials), een nieuwe manier van werken. En in zijn boek bespreekt hij drie bedrijven die dit al toepassen en geeft hij aan hoe je deze nieuwe cultuur in je eigen bedrijf kan opbouwen.

[bol_product_links block_id=”bol_582c251b2c5b7_selected-products” products=”9200000055590524″ name=”An Everyone Culture” sub_id=”” link_color=”567FE4″ subtitle_color=”FC4F2C” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”567FE4″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik ben benieuwd naar de impact van onze werkomgeving op onze manier van werken. Volgende maandag verhuizen we naar ‘dynamische kantoren’. Maandag zullen we aankomen, een box en een locker krijgen voor onze spullen en dan met onze laptop op zoek gaan naar een bureau om te werken….

Heb jij al ervaring met een ‘new way of working’  ? Ik lees het graag in je reactie.

 

 

 

ps In onze posts komen affiliate links voor. Indien je na een klik naar bol.com bijvoorbeeld iets koopt, ontvang ik daar een commissie voor, zonder dat jij meer betaalt.

Voeg Reactie Toe