Entrepreneur is a Job Title (Eric Ries)

Ondernemen als functietitel ! Lijkt je dat wat ? Mij alvast wel.

Recent bladerde ik door oefeningen die ik kreeg bij een outplacement bureau jaren geleden. Wie schetst mijn verbazing toen ik zag dat er vooral ondernemende jobs uit de bus kwamen…

‘k zal er toch eens werk van moeten maken.

The Lean Startup

Ja, uit dit boek van Eric Ries komt bovenstaande uitspraak. Het boek werd me al vele malen aangeraden, ondermeer door Koen en Sonja van True Value Innovators tijdens een Artemis Leuven Academy avond.

Ah, en nog een weetje, Eric Ries is blijkbaar de echtgenoot van Tara Sophia Mohr van Think Big, van wie ik toch wel een fan ben.

Dit is een boek waarin ik voor één keer van alles heb onderlijnd en in fluo gemarkeerd, zoals een cursus (in lang vervlogen tijden).

De laatste tijd kwam ik agile namelijk op nogal wat plaatsen tegen, uit eigen interesse en op het werk. En dit boek verwijst er uiteraard ook naar.

Innovation accounting

Als er één term uit dit boek me intrigeert, dan is het wel innovation accounting. Ik heb het een paar keer moeten teruglezen en nog vat ik het niet concreet genoeg.

Het idee is dat je startups (zowel nieuwe bedrijven als innovatie initiatieven in grote bedrijven) niet op de traditionele manier mag afrekenen omdat er teveel onzekerheid mee gemoeid is.

Hoe dan wel ?

De eerste stap bestaat erin een MVP of Minimum Viable Product of minimum levensvatbaar product te bouwen (dus niet met alle mogelijke toeters en bellen, wel gefocusd op early adopters). Dit zal de startup toelaten echte data te verzamelen en dus ook een basislijn om vervolgmetingen mee te vergelijken.

De tweede stap is dan op basis van ‘non vanity metrics’ uw product verder te gaan ontwikkelen en bijstellen.

De metingen zijn dus best: actionable, auditable & accessible. Ofwel je moet er mee aan de slag kunnen, je moet ze gemakkelijk kunnen controleren en ze moeten toegankelijk of makkelijk begrijpbaar zijn !

De derde stap is om dan op basis van uw metingen op tijd te beslissen om de ingeslagen weg, visie te behouden (persevere) of om één en ander om te gooien en dus (zwaar) bij te sturen (pivot).

 

Small batches

Eigenlijk is het ganse boek een pleidooi om zo snel mogelijk een product met echte klanten uit te testen, zodat je niet onnodig veel geld steekt in ontwikkelingen die niet nodig zijn. Je moet echter ook oppassen met een klant zomaar te bevragen, die weet namelijk nog niet wat hij wil … het is pas door een product te laten testen dat je nuttige commentaren zult ontvangen en gedragingen zult kunnen observeren.

En ik kan je verzekeren, ook startups hier in ons land, passen deze strategieën toe. Om een nieuwe app of dienst door een publiek te laten testen, is een website van 1 pagina en een emailadres al voldoende ! Wat houdt jou nog tegen ?

 

Entrepreneur is a job title

 

De zin die me in de bijhorende paragraaf trof, was : Mensen zouden de kans moeten krijgen om de job te vinden die hen het best past. (Ook in grote bedrijven).

Deze zin kwam uit een stuk over innovatie waarbij ‘ondernemers’, uitvinders in een bedrijf meegroeien met hun baby en dat dus door andere groeifases moeten leiden. En niet iedereen is daarvoor even geschikt, ze zouden ook de mogelijkheid moeten krijgen om afscheid te nemen van dat ene product en aan een nieuw te beginnen (tenzij ze dat zelf niet willen uiteraard).

 

Een boek met heel wat food for thought dus.

Heb jij het al gelezen ?

[bol_product_links block_id=”bol_5994ab039fdc8_selected-products” products=”1001004011646750″ name=”The Lean Startup” sub_id=”” link_color=”567FE4″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FC4F2C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

Voeg Reactie Toe