Hoe blaas je nieuw leven in een oude dinosaurus ?

Om verder te gaan op de post van vorige woensdag over fluïde bedrijven, vind je hier de getuigenis van een supertrendy sneeuwballenbedrijfje, eigenlijk ook een dinosaurus…

Oppersneeuwbal

Tanguy Serraes is de jonge, nieuwe, passievolle, oppersneeuwbal (neen, dit is geen grapje, hij vertelde dat dit ook op zijn visitekaartje staat). Hij is de nieuwe baas van het Gentse bedrijfje Larmuseau. Dit bedrijfje bestaat al 100 jaar en maakt een snoepje gebaseerd op een laagje chocolade, boter en poedersuiker. De vorige eigenaar dacht ermee te stoppen, maar een product dat al zo lang bestaat, en zo gekend is, dat mocht niet verloren gaan ! (In de aankondiging van de inspiratiesessie stond vermeld dat dit seizoensproduct dat enkel verkrijgbaar is van september tot maart, wordt afgewisseld met een ijssalon in de zomer, jammer genoeg vergat ik om dit na te vragen bij Tanguy).

Sneeuwballen Larmuseau

Vooral marktkramers verkopen ze en je vindt de verkooppunten op hun site, zo vond ik toch al een winkeltje in Kortenberg: de zoete zonde. De eigenares vertelde me dat dit snoepje in onze regio gekend is onder een andere naam ‘rotte patatten’ en mijn mama bevestigde dit. Ze herkende het als een snoepje uit haar eigen jeugd !

HIB

Larmuseau heeft ondertussen het HIB-label: Handmade In Belgium (we mogen trots zijn op onze producten). Ga gerust eens rondneuzen op hun site, je zult meteen blij worden van al het mooie Belgische handwerk !

En Tanguy is bevriend met enkele mannen van Bubble Post (dus ook een link naar de post van volgende week), die uiteraard leveringen voor hem doen.

 

Digitaal: zowel binnen als buiten het bedrijf

Tanguy maakt geen reclame meer via traditionele advertenties, maar is digitaal aanwezig op verschillende platformen. Er is een persoon die zich bezighoudt met de aanwezigheid van Larmuseau op sociale media: zowel op Facebook, Instagram als Snapchat kan je regelmatig nieuws vinden.

Met dit filmpje, opgenomen tijdens Open Bedrijvendag, kom je alvast meer te weten.

 

Mailadressen zijn gegeerd in deze digitale tijden. Wanneer je dan 4000 bezoekers over de vloer krijgt, tijdens de Open Bedrijvendag, zit daar potentieel in. Dus verzamelde hij zo’n 3500 adressen door een wedstrijd te organiseren : een gokje over hoeveel sneeuwballen er in een kar lagen. Om mee te doen, volstond een gokje en en mailadres ! En de winnaar mocht natuurlijk enige tijd van verse sneeuwballen genieten !

Ook zijn klanten, de bakkers en marktkramers, informeert hij. De resultaten van de HACCP (hygiëne) controles worden wekelijks naar hen doorgestuurd, zodat ze meteen op de hoogte zijn van de kwaliteit.

Er slingeren in zijn bedrijf geen papieren meer rond, de productie staat vol met touchscreens en ideeën worden echt beloond: een goed idee levert de bedenker een halve dag recup op en Tanguy neemt op dat moment zijn plaats in. Dubbele winst dus: voor de bedenker en voor Tanguy die meteen voeling blijft hebben met de werkvloer (en voor grappige situaties zorgt omdat hij niet in alle handelingen even bedreven is…).

Actief zijn op Facebook levert Tanguy extra voordeel op: rechstreekse contacten met zowel tussenpersonen als eindklanten, zowel voor complimenten als voor klachten. De bakkers wachten nu bijvoorbeeld niet meer tot een verkoper bij hen langskomt, ze beginnen zelf te bestellen.

Al die online activiteit zorgt voor heel wat data… er ligt nog veel werk voor het rapen voor mensen die daarmee overweg kunnen !

Ah, en belangrijkst van al, ik mocht uiteraard proeven van de sneeuwballen ! Heel lekker ! Hou deze blog maar in de gaten, wie weet, trakteren we binnenkort wel met dit lekkers …

Ken jij nog zo’n lekkernij of lokaal product dat we absoluut (terug) moeten ontdekken ?

 

 

 

 

Voeg Reactie Toe