Je hoeft maar 1 ding te doen: begin gewoon ! Mark Manson

Uit ‘De edele kunst van not giving a fuck’ van Mark Manson.

Dit boek had ik al een paar keer zien voorbijkomen bij vrienden op Facebook. Toen ik deze week eindelijk nog eens in de bibliotheek raakte, zag het staan en nam het mee.

In het begin was het één en al fuck this en fuck that en ik geef geen fuck om, … toch heb ik doorgelezen.

Gelukkig maar.

Op de één of andere manier is de boodschap van dit boek wel binnengekomen: jij bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes in je leven en dus ook voor jouw reacties op het leven.

Blijkbaar vinden we als persoon op de één of andere manier dat we recht hebben op van alles. En wel op twee manieren: ofwel zijn wij de mooiste, allerbeste, … en vinden we dat we recht hebben op de eerbied, het respect, hulp, geld, … van iedereen ofwel wentelen we ons net in een slachtofferrol en hebben we ook recht op hulp etc. omdat we dat nodig hebben. Als je niet met hen bent, ben je tegen hen, … Ik ken wel een paar excessieve voorbeelden hiervan in mijn directe omgeving.

Geen problemen

Stel je voor dat je geen enkel probleem meer zou hebben in je leven. Dan zou je ‘muizen maken’ zoals wij het thuis zeggen. Dan heb je misschien iets bereikt en daarna ?

Volgens Mark Manson, en ik volg hem daarin, moet je genieten van het proces. Het plezier zit hem in de klim. Wat je wel kan hopen, is een leven vol goede problemen.

Manson

Zelfbewustzijnsui

Mark Manson gebruikt het beeld van een ui met 3 lagen om naar onze emoties en meer bepaald onze kernwaarden te kijken.

De eerste laag gaat over het begrijpen van je eigen emoties.

De tweede laag graaft al wat dieper en vraagt waarom je bepaalde emoties voelt.

En de derde laag tenslotte kijkt naar wat jij beschouwt als een succes of mislukking.  Wat zijn jouw persoonlijke waarden ? Deze normen en waarde bepalen namelijk de aard van ons leven en dus ook de kwaliteit.

Het komt er dus op neer goeie kernwaarden te kiezen in je leven. Waarden waarover jij controle kan uitoefenen, waar je vat op hebt en waar je niet overgeleverd bent aan externe omstandigheden. ‘Een betere kernwaarde is procesgericht’ en kan je heel je leven meedragen.

Volgens Mark Manson word je gelukkig van groei en niet van een lijst prestaties.

Veranderen van kernwaarde

Dit is een moeilijke volgens de auteur. Veranderen van kernwaarde, als je ontdekt dat je een betere kan kiezen, zal vreemd voorkomen. Je zult onzeker zijn in de stappen die je zet.

en ‘je kunt pas echt succesvol zijn als je bereid bent op je bek te gaan’.

Zekerheid is de vijand van groei

Hoe moet je die verandering dan aanpakken ? Het advies: “Je hoeft maar 1 ding te doen: begin gewoon !” Mark Manson noemt het zelf het ‘Doe iets’ – principe.

Eender welke eerste kleine stap is een begin en motivatie is een eindeloze lus:

Actie – Inspiratie- Motivatie

 

Mijn actievoorstel voor jou: lees nog even ons bloghop artikel en doe mee aan de wedstrijd !

 

[bol_product_links block_id=”bol_5af459f77ba60_selected-products” products=”9200000075854553″ name=”de edele kunst van” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Met dank voor het inspirerende beeld aan:

Mikito Tateisi

Voeg Reactie Toe