So good they can’t ignore you – Cal Newport

Nadat ik vorige week eindelijk door Deep Work geworsteld was, stelde Amazon me een ander boek van Cal Newport voor: so good they can’t ignore you.

En dat boek bevat een sterke uitspraak (zeker in de huidige tijdsgeest): volg niet je passie om de job van je leven te vinden ! Het kan volgens hem echt een bereslecht advies zijn om zomaar je passie te gaan volgen. Maar wat dan wel ? Ook daar probeert Cal Newport een antwoord op te geven.

Best wel confronterend en spannend, vermits ik net mijn ontslag had gegeven en volledig voor mijn eigen zaak koos. De twijfel sloeg meteen (een beetje) toe. Heb ik de goeie keuze gemaakt ?

Hoe vind je de job van je leven ? Volgens Cal Newport door werk te maken van je ‘carrière kapitaal’: zorg dat je zeldzame en waardevolle kennis en vaardigheden opbouwt waarvoor mensen bereid zijn je te betalen.

Ook voor een ‘kenniswerker’ job kun je tewerk gaan als een ambachtsman: je kan jezelf (mentale) vaardigheden aanleren door te blijven oefenen en vooral door net iets verder te gaan dan comfortabel is, zodat je steeds weer bijleert en beter wordt. Met een ambachtsman (-vrouw)-mindset vraag je je af wat jij de wereld kan bieden, vanuit een passie mindset wat de wereld jou kan bieden. Niemand is u een mooie carrière verschuldigd, je moet het zelf verdienen en het is niet makkelijk.

Levenslang oefenen en uzelf uitdagen leiden tot uitmuntendheid !

Verder lanceert hij de ‘wet van financiêle leefbaarheid’ : doe waarvoor mensen bereid zijn te betalen.

Met in het achterhoofd, voor mij, doe iets dat je interesseert, dat je wil leren en uitdiepen om er heel goed in te worden (en vaak zul je dit dan ook graag beginnen doen als je het beter begint te kunnen. De uitdaging zelf kan wat minder fijn zijn, vermits je je grenzen moet verleggen).

De moeilijkheidsgraad verdrijft dagdromers volgens Cal Newport en biedt kansen voor ‘ons’, de mensen die het beste pad vooruit zoeken om dan met vertrouwen actie te ondernemen.

 

Eerlijk, ook voor dit boek valt er wel iets te zeggen. Het werd volgens mij eerder geschreven dan ‘Deep Work’. Persoonlijk vind ik er heel wat goeie elementen in, die ik wil toepassen: vooral elke dag, hm, iets toepassen om er beter in te worden (FB posts iemand ?).

Het doet me denken aan mijn studies: als je meer studeerde en uw cursus beter kende, had je meer kans op geluk bij de vragen. En dat kon echt wel het verschil maken tussen een 10 of een 14 (zelf voorgehad).

Door zelf te ‘craften’ aan je carrière maak je meer kans op goeie ontmoetingen en opportunieiten.

Dus ga ik passie, kennis en oefening combineren tot de vonken er af vliegen. See you at Be Digi !

 

[bol_product_links block_id=”bol_5acef7d19b555_selected-products” products=”9200000063718023″ name=”So good they can’t ignore you” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

No Responses

Voeg Reactie Toe