Uitspraak van de week: De Wet van Parkinson

In 1955 publiceerde Cyril Northcote Parkinson een uitgebreid artikel in The Economist.   Eén van zijn opvallende uitspraken was “Work expands so as to fill the time available for its completion.” Wanneer je werkt voor een opdrachtgever, is één van de voordelen – ja, juist!- dat je een deadline hebt waartegen je werk, je artikel, analyse, je boek moet afgewerkt zijn.  “Ik heb jouw rapport ten laatste nodig tegen die of die datum!

Als je  in je  “eigen” tijd werkt aan een project, of het nu een blog is, een boek of een zelfgebreide pull, mis je net die deadline.  Dat kan bevrijdend zijn, maar het is ook een valkuil.  Als iemand me een week geeft voor een boodschap, zal ik die vaak niet veel sneller uitvoeren.  Krijg ik een uur, dan is die boodschap in minder dan een uur ook gedaan.
Voor ons betekent het, dat je de uitspraak van de week misschien slechts één keer per maand in de bus zou krijgen, als Vé geen strikte deadlines had gezet.

Waar is de tijd gebleven?  Waarom vliegt de tijd tijdens het weekend en heb ik niet het idee veel gedaan te hebben? Drie maanden ouderschapsverlof, en de takenlijst die ik voor mezelf had opgesteld, om vol goede moed alles te doen waar ik nooit tijd voor had, is amper gekrompen…

Het is de wet van Parkinson… naast de wet van Murphy, een belangrijke om in het achterhoofd te houden.

Voeg Reactie Toe