Word jij ook een right tasker ?

Right tasking, wat betekent dat nu weer ?

Wel, ik las alweer een fijn boek: Brein van Theo Compernolle. Daarin houdt hij een vurig pleidooi voor ‘right tasking’ in plaats van multitasking. Kort gezegd, de juiste taak, en alleen die, uitvoeren en dan pas aan de volgende beginnen.

Ons brein

In het boek wordt allereerst uitgelegd dat we drie delen hebben in ons brein:

  • een reflexbrein dat zeer snel en refflexmatig reageert en zeer goed onze routine taken aankan. Dit is ook onvermoeibaar.
  • een reflecterend brein, dat rustig nadenkt en beredeneerd met oplossingen komt. Dit brein gebruikt veel energie en kan dus vermoeid geraken.
  • een archiverend brein, dat alle indrukken en het geleerde kan verwerken en creatieve connecties kan maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens je slaap. Niet voor niets wordt er gezegd dat je over belangrijke beslissingen best een nachtje heen laat gaan.

Om goed te kunnen werken, moeten we ons brein voldoende tijd en pauzes gunnen. Je reflexbrein heeft dit niet nodig, maar je reflecterend brein wel. Je zorgt dus best voor voldoende slaap want anders neemt je reflexbrein over en dit leidt niet tot weldoordachte beslissingen.

Neem pauzes

Regelmatig pauzes nemen (denkpauzes, ontspanning, tijd) is volgens de schrijver van levensbelang voor onze productiviteit en creativiteit. Deze  zogezegde ‘verloren tijd’ is dat volgens hem dus absoluut niet en is daarentegen cruciaal en de ideale werktijd voor je archiverende brein.

Wat onthou ik nog uit dit boek ? Dat voldoende slaap echt noodzakelijk is en dat de meeste mensen meer dan 7u per nacht nodig hebben, maar van zichzelf denken dat het niet zo is… En ook, hoe meer stress je hebt, hoe meer je pauzes moet inlassen om je brein de tijd te geven om de juiste connecties te maken en vervolgens de juiste beslissingen te nemen.

Voorts vind ik de tip om nooit vergaderingen meteen na elkaar in te plannen ook een goede. Je moet de tijd nemen om het vorige even af te sluiten, uw brein de tijd geven om de informatie te verwerken vooraleer aan de volgende te beginnen. Volgens mij had ik al zoiets gelezen in ‘het nieuwe mentaal’…

Zet je telefoon uit in de auto

Iets wat in deze post ook niet mag ontbreken, is het vurig pleidooi om nooit meer te telefoneren in de auto, zelfs niet handenvrij. Door te telefoneren, sla je eigenlijk aan het multitasken en autorijden, is echt wel een belangrijke zaak.

Onderzoek heeft aangetoond dat je zicht tijdens het telefoneren ook veel minder wordt. Je hebt tussen 4 en 23 (sms-en) keer meer kans op een ongeluk. Dus bij deze hebben jullie deze boodschap ook mee.

Right tasking

Goh, ik ging het hebben over right tasking. Door eenvoudige voorbeeldjes demonstreert Dr. Compernolle hoe slecht multitasking wel is voor je productiviteit. Continu online zijn, je berichtjes checken en dus steeds afwijken van je werk zorgt er voor dat het allemaal veel langer duurt. Weg ook met breinonvriendelijke ‘open kantoren’ waar je continu gestoord wordt. (lees ook zijn gratis e-book hierover). Idealiter organiseer je je werk in ‘batches’ en probeer je die ongestoord af te werken. Dit geldt dubbel en dik voor je e-mail. Die is per definitie niet dringend (tenzij hij je werk bepaalt, zoals op een helpdesk). Je kan dus perfect dat mailprogramma dichtlaten en slechts twee keer per dag een beperkte tijd aan besteden.

 

Kort samengevat, zorg voor je brein door:

  • voldoende te slapen
  • voldoende pauzes
  • aan één taak tegelijkertijd te werken

Zeker de moeite om te lezen, en voor mij een mooie aanvulling met de boeken van Elke Geraerts. Meer info vind je ook op zijn site Brainchains.

Word jij nu ook een right tasker ?

[bol_product_links block_id=”bol_586de0d84db69_selected-products” products=”9200000026727272″ name=”Ontketen je brein” sub_id=”” link_color=”567FE4″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FC4F2C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

No Responses

  1. Pingback: The 5am club na 66 dagen - Bijengezoem 28 september 2019

Voeg Reactie Toe