Zin in zelfsturing ?

Reinventing organizations van Frederic Laloux. Wat een interessant boek. (Ik dacht eens een ander, niet persoonlijke ontwikkeling gebonden boek vast te hebben).

Zoveel mooie quotes, zoveel mooie verhalen en zoveel uit andere boeken dat hierin samenkomt.

Ik had echt moeite om het neer te leggen en wou continu dingen onderlijnen (maar dat ging niet, want ik had het mee uit de bib). Ik zal het dus echt wel moeten kopen.

Nog mooier wordt het wanneer ik Frederic Laloux opzoek op internet.

Je kan zijn boek digitaal kopen en zelf beslissen, na het lezen, hoeveel je ervoor wil geven. Hij is namelijk een voorstander van ‘the gift economy’. Zelf had ik er nog niet van gehoord. Jij wel ?

Evolutie

In zijn boek vertelt hij over de evolutie van organisaties van in de oertijd tot nu. Blijkbaar wijzigde de vorm van organisaties samen met de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn.

Gaande over zeer hiërarchische organisaties tot volledige zelfsturing. Dat deed me uiteraard denken aan Ricardo Semler en Semco waarover ik eerder schreef en in wiens organisaties werknemers zelf hun eigen loon kunnen bepalen.

Het fijne in dit boek is dat je verschillende organisatievormen leert kennen (elk aangeduid door een kleur) en daarna concrete, praktische voorbeelden krijgt van de huidige ‘evolutief-cyane’ vorm.

En blijkbaar krijgt elke volgende organisatievorm meer voor elkaar op nieuwe onverwachte manieren. En meer betekent nu niet noodzakelijk meer winst maar zoveel ander moois (en meestal ook wel winst 🙂 )

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tot nu toe eerder bekend was met nogal hiërarchische organisaties. En dat ik de laatste tijd het gevoel heb veel bij te leren en dat mijn denken, mindset aan het veranderen is. Ik ben er nog niet hoor, want zo’n zelfsturende organisatie vergt volgens mij een enorm vertrouwen in mensen. Dus denk ik dat die mensen ook behoorlijk matuur moeten zijn, of dat misschien wel samen kunnen worden …

Wie vindt het namelijk niet fijn om als een volwassene behandeld te worden op het werk ?

Of volledig jezelf te mogen zijn, zonder rollenspellen of maskers op.

Praktisch

De voorbeelden die worden aangehaald komen uit verschillende sectoren en omvatten zowel profit als non profit organisaties, kleine en zeer grote, zelfs scholen !

Zeer treffend is dat er in zo’n organisaties van bovenaf geen targets en geen KPI’s worden opgelegd. Er is geen controle van bovenaf. Elk team bepaald zijn eigen doelen en hoe ze ze willen meten.

Elke persoon kan ook de nodige beslissingen nemen en een nieuwe rol opnemen of uitvinden. Om een beslissing te nemen, wordt meestal vertrouwd op de adviesmethode waarbij de persoon advies moet inwinnen bij verschillende mensen vooraleer iets te ondernemen. Dit is belangrijk omdat er dus niet via consensus beslist moet worden (waarbij individuen dan toch weer macht, vetorecht zouden hebben).

Ook voor conflicten worden er methodes of regels afgesproken, zodat ze op een volwassen manier kunnen afgehandeld worden.

Politieke spelletjes ontbreken omdat er geen macht te winnen is, iedereen bezit macht en invloed.

Dit boek heeft me getriggerd om iets meer te gaan lezen over holacratie, iets wat zelfs in delen van het grote bedrijf waar ik werk wordt mee geëxperimenteerd. Holacracy biedt je een set van regels om van start te gaan met een zelfsturende organisatie en is dus slechts één voorbeeld.

Ken jij al zelfsturende teams ? Wat vind jij ervan ?

[bol_product_links block_id=”bol_5b183c431f4d5_selected-products” products=”9200000045295960″ name=”reinventing organizations” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

 

Voeg Reactie Toe