Hoeveel kost een au-pair nu echt?

girl-490836_1280Als vervolg op ons vorig bericht hadden we beloofd om de kost van een au-pair in België op een rijtje te zetten. Dit bericht riskeert redelijk saai te zijn… cijfers, cijfers en cijfers. Haal het rekenmachien maar alvast boven, want we duiken erin! We hebben de grootste kostenposten uitgelicht en op elk ervan harde cijfers geplakt!

Maandelijks zakgeld voor een au-pair in België

Eerst en vooral moet onze au-pair voor haar werk een zakcentje ontvangen.  
Dat is wettelijk vastgelegd op een minimum van 450€ per maand.

Verplichte verzekeringen voor een au-pair

Het gastgezin moet ten gunste van de au pair-jongere een verzekering gesloten hebben die de risico’s inzake de medische, farmaceutische en hospitalisatiekosten in geval van ziekte of ongeval volledig dekt.   Dat betekent ook de eventuele repatriëring van de au pair-jongere door ziekte of ongeval naar haar thuisland.

Repatriëringsverzekering en medische onkostendekking tot 100.000€ kost om en bij 275€ per jaar, of afgerond, zo’n 30€ per maand.

Kost-en inwoon

Hier kan het kostenplaatje variëren afhankelijk van je gezin, eetgewoonten en algemene verbruik.  Een extra volwassene in huis, betekent extra stroomverbruik, extra verwarming, extra waterverbruik, én extra afval.
Dikwijls is het zo dat waar de ouders overdag gaan werken, de verwarming toch zal blijven draaien voor “grote zus” die thuisblijft.  Zij zal wellicht overdag graag TV-kijken en of een computer gebruiken.  Er moeten extra kleren gewassen en gestreken worden, en de vaatwasmachine zal extra draaien.
Misschien koop je haar een fiets, of zelfs een tweedehands autootje zodat ze de kinderen kan ophalen aan de schoolpoort en naar hun activiteiten brengen terwijl beide ouders werken. 

Je rekent al bij al toch best op een minimum van zo’n 300€ per maand voor kost-en inwoon.

baby-164897_1280Autorijden en verzekering

Wil je dat de au-pair boodschappen doet, of de kinderen naar de sportclub of de muziekschool brengt, zal je misschien een extra wagen moeten voorzien, of in elk geval verifiëren dat de au-pair correct verzekerd is als ze regelmatig met de gezinswagen rijdt.  Ze is dan immers geen toevallige bestuurder meer, en moet worden gemeld aan je verzekeringsmaatschappij.

In de meeste gevallen betekent dit dat je verzekeringspremie duurder wordt, aangezien de au-pair als jong en onervaren zal worden aanzien, of dat je franchise bij ongeval gevoelig verhoogt.

We schatten een gemiddelde premieverhoging van 150€ per jaar, of zo’n 15€/maand.

Taalcursus

Het gastgezin neemt meestal de kosten voor de taalcursus op zich.  Dit is gelukkig in België geen grote kost, en voor 200€/jaar (of soms zelfs gevoelig minder), vind je al een goede cursus Nederlands voor anderstaligen.

Reisonkosten

Het staat het gastgezin volledig vrij om al dan niet tussen te komen in de reisonkosten van de au-pair.  Het is niet de gewoonte dat het gastgezin de reis volledig betaalt, maar dikwijls draagt het wel een steentje bij.
Reken op zo’n 200€.

Totaalplaatje

En hoeveel kost een au-pair nu echt?

De totale maandelijkse kost van een au-pair komt volgens onze -weliswaar conservative- berekening dus uit op een goede 800€.
We gaan ervan uit dat je al een degelijk ingerichte gastenkamer hebt, en géén extra wagen hebt aangeschaft, en het houdt bij bescheiden gezinsmaaltijden.  Eventuele meerkost om je au-pair mee op vakantie te nemen, hebben we ook niet ingerekend.
Doen we dat wel, komen we snel uit boven de 1000€ per maand.

Nuttige links:

Méér informatie over de formaliteiten vind je hier.

Een mogelijke au-pair repatriëringsverzekering vind je hier.

 

No Responses

Voeg Reactie Toe