Je eigen Win for Life: inspiratie

Win for Life, ken je het kraslotje van de Nationale Loterij? Ik koop het zo af en toe, want het lijkt me fantastisch, zo’n basisinkomen. En dan sus ik mijn geweten voor die aankoop wetende dat mijn centjes voor een groot deel naar één of ander goed doel gaan. Want veel heb ik met die kraslotjes nog niet gewonnen.

Win for Life

Zeer intrigerend, want ik zou het wel leuk vinden om zelf voor een passief inkomen te zorgen.

En dus probeer ik me hierover te informeren, want er zijn zoveel mogelijkheden. Ik pas nog te weinig toe wat ik leer in onze beleggingsclub.

Tijdens een Growthday sessie kwam David Bach aan het woord en vertelde hij uiteraard over zijn werk en zijn boeken.

En omdat deze materie me al even intrigeerde, ben ik ééntje gaan lezen en het zal daar wel bij blijven.

The Automatic Millionaire

Wat neem ik uit dit boek mee?

Dit boek gaat voor een groot deel over een schuldenvrij leven, behoorlijk gericht op Amerika, waar heel wat mensen zich in de schulden steken voor hun studies. Iets wat hier veel democratischer is.

De meeste Belgen hebben eerder een spreekwoordelijke baksteen in de maag…

Wat me een beetje stoorde, is net dat dit zeer Amerikaans is en ik dus best eens een lokaler boek hierover zoek. (lees: goeie tips welkom!)

Pensioen

Pensioenopbouw neemt een grote plaats in in dit boek.

Pensioen is hier in België wel geregeld (als er nog geld overblijft wanneer wij met pensioen zullen gaan..) en vaak zorgen werkgevers nog voor een extra legaal pensioen, waar je dan elk jaar een overzicht van ontvangt.

Daarnaast kan je zelf nog pensioensparen, al is dat beperkt. Er zijn wel verschillende vormen: een pensioenspaarfonds en en pensioenverzekering. Welke je best kiest, isafhankelijk van je eigen risicoprofiel. Dan kan je elk jaar maximaal 990 of 1.270 euro bijstorten voor pensioensparen.. Je krijgt de uitbetaling van je pensioensparen na je 65 jaar en je kan het jaarlijks aftrekken van de belastingen om zo 30 of 25% belastingvermindering te bekomen. Meer informatie vind je bij je bank of bijvoorbeeld op Spaargids.

Latte factor

Blijkbaar is één van zijn stokpaardjes de ‘latte factor’ of het feit dat je wel iets banaals kan vinden waar je geld aan uitgeeft en dat je verstomd doet staan hoeveel het kan opbrengen als je het spaart of belegt, door te rekenen op de samengestelde intrest. Het voorbeeld is hier een Latte van bij Starbucks (waar je makkelijk 5€ aan kwijt bent).

Sparen brengt tegenwoordig echt quasi niets meer op, jammer genoeg. Integendeel op een spaarboekje verliest je geld zijn waarde door de inflatie.

Daarom heb ik me terug op mijn beleggingen gestort. In een ver verleden (lees 2000) richtte ik een beleggingsclub op. En ook al zit ik niet meer in het bestuur, ik ben nog altijd lid en zo leer ik ook nog steeds bij.

En ik ben trouw gebleven aan automatisch sparen. Elke maand wanneer ik mijn loon ontvang, schrijf ik meteen een vaste som over naar een spaarboekje en/of beleggingsrekening. En wanneer ik een loonsverhoging krijg, verhoog ik ook dat bedrag.

Het voordeel hiervan is, dat ik dus eerst aan de toekomst denk. En dat ik de maand start met net iets minder, maar dat ik dat totaal niet voel. Ik ben het al een paar jaar zo gewoon.

Investeren in vastgoed

Uiteraard is investeren in vastgoed één van de pijlers uit dit boek. Een eigen woning of eerder vastgoed om te verhuren. Al is dit laatste voor mij meestal geen passief inkomen. Als je zelf huurders moet zoeken en zorgen voor alle administratie en klusjes, is dit een echte job erbij.

Alle aspecten die hierbij horen, worden iets te weinig belicht in dit boek.

Mijn doel

Benieuwd of en hoe snel ik mijn doel ga halen: een win for life van 1000 euro per maand, als inkomen uit mijn beleggingen. Voorlopig zit ik daar nog lang niet… Maar binnen een jaar of 10 ? En als ik er geen aandacht aan schenk, zal ik het ook nooit halen… en mijn kinderen ook niet.

Waar ben ik concreet naar op zoek ?

Ondermeer aandelen en trackers die dividenden uitkeren en wel zo dat deze inkomsten gespreid zijn over het ganse jaar.

Wist je dat er aandelen zijn die maandelijks dividend uitkeren, naast de kwartaal- en jaarbetalers?

Is dit een onderwerp dat je ook interesseert? Wil je meevolgen wat ik zelf leer? Ben je hier al mee aan de slag gegaan?

Ik lees het graag in je reactie.

PS Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, dat wil zeggen dat we een kleine commissie ontvangen als je op de bewuste website iets koopt. Hiermee financieren we een klein beetje deze blog.

PS2 Uitgelichte afbeelding van Bru-nO via Pixabay

PS3 Zin om geen enkele blogpost, nieuws of inspiratie te missen? Abonneer je dan op onze Digitale Nectar.

2 Reacties

  1. Evi 4 november 2021
    • meisjenummertwee 14 november 2021
  2. Pingback: Boeken gelezen in 2021 - Bijengezoem 11 november 2021

Voeg Reactie Toe