5 Innovatieve apps in e-Health

Recent had ik het geluk om op het werk een ‘digitale academie’ te volgen, 10 reeksen van 12 filmpjes over innovatieve toepassingen.
Sommige zijn ronduit fantasisch, andere boezemen me een beetje angst in, … de toekomst zal ons nog heel wat brengen. De wetenschap staat duidelijk niet stil.
Het lijkt me fijn om hierover eens dieper na te denken en te discussiëren ! Lezen jullie mee ?

1. MySugR voor diabetici

Dit vind ik zelf een heel interessante. Een aantal mensen die zelf diabetes hebben ontwikkelen apps voor mensen met diabetes. Zo is er eentje waarin je je bloedwaarden kan inlezen en zo een logboek bijhouden, met name mySurgr Scanner. Een tweede mySugr Academy leert je dan weer heel wat over diabetes.

mySugr apps

2. Jintronix

Deze software giet fysieke therapie in een spelvorm en maakt het leuk voor de patiënt, die het zo ook beter volhoudt om thuis zijn (revalidatie)oefeningen uit te voeren. De dokter of kine kan perfect de vooruitgang mee opvolgen.  Het is ontworpen om te werken zonder sensoren en eenvoudig in het gebruik. Jintronix wijzigt de houding en het gevoel van patiënten omtrent hun oefeningen.

3. Simsensei of je digitale psychiater

Een virtueel persoon kan in deze toepassen uw emotionele toestand detecteren door analyse van uw gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal en vocale parameters.

ICT verzamelt in deze toepassing experten in klinische psychologie, cognitieve wetenschappen, computerbeelden, taalprocessing en artificiële intelligentie.

 

4. BlindSpot of een ‘slimme’ blindenstok

Dit is één van de projecten die werden ingediend en weerhouden voor de James Dyson Award. Wow, die site is ook de moeite om eens te ontdekken als je houdt van nieuwe, creatieve ideeën.

Deze ‘slimme’ stok bevat een mobiele telefoon, die een tactiele navigator heeft. Uiteraard heeft die telefoon, net als alle huidige smartphones: WIFI, 3G en een GPS navigator. En de stok detecteert ook obstakels op kleine afstanden.

Je kan bijvoorbeeld door een geluidsignaal ook horen wanneer er één van je vrienden zich op Foursquare op wandelafstand bevindt.

 

5. Electronic Tattoo

Electronische circuits die je als een kindertattoo op je lichaam kan plakken en die gebruikt kunnen worden voor gezondheidstoepassingen, door één en ander te meten bijvoorbeeld.

Bij deze laatste toepassing kan je op Youtube kritische commentaren lezen. Willen we wel al die elektronica op ons lichaam ? De moeite om even over na te denken…

 

Vind je het leuk om nieuwe apps te ontdekken ? Laat het ons weten, we hebben nog een paar lijstjes in petto de komende maanden!

 

 

Voeg Reactie Toe