Verhalen over mensen: Annemie Schueremans

Eigenlijk wou ik een blogpost, verslag schrijven over ‘Artemis in company’, namelijk een bedrijfsbezoek met Artemis Leuven aan het levenswerk van één van onze leden.

Dat zat niet juist.

Ik besefte dat ik verhalen wil schrijven, verhalen over mensen en wat hen bezighoudt. Dit is er zo eentje.

Annemie

Dit is het verhaal over een moeder, Annemie Schueremans, die hulp nodig had en niet vond in de administratieve mallemolen na een ongeval van haar zoon.

Een zoon, die nu een niet aangeboren hersenletsel heeft en dankzij de hulp van heel wat mensen een fijn en waardig leven kon opbouwen. Die zoon werd medisch wel goed begeleid, maar er ontbrak iets. Hij wou ook iets maken van zijn leven en terug integreren in de maatschappij. En als mama, wil je natuurlijk dat je kind gelukkig is en zichzelf kan ontplooien en net dat stukje was moeilijk. Je kind ziet dat het niet meer kan wat vroeger wel kon en hij of zij wil nog zoveel. De school gaat een stukje mee en toch is het moeilijk om alles te vatten en te begrijpen (Zijn dat nu nog gevolgen van het ongeval ?) …

Annemie zag haar kind worstelen, ze zag ook veel goede bedoelingen en ze zocht en vond zelf oplossingen. Ze bleek niet alleen te staan in deze problematiek en dus wou ze anderen laten delen in haar oplossingen. Ze vond ook mensen om haar te helpen en samen richtten ze het Open Therapeuticum op. In de eerste plaats werd dit een school voor verkeersslachtoffers, kleinschalig en op maat !

OTL of het Open Therapeuticum Leuven

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik er nog nooit van gehoord had. En toevallig kwam dit bezoek ter sprake bij de schoonheidsspecialiste waar ik ga voor massages, bleek dat zij er zelf al geweest was !

Het Open Therapeuticum is eigenlijk een combinatie van verschillende, prachtige initiatieven en een mooi voorbeeld van ‘social entrepreneurship’

Zij stimuleren de autonomie op verschillende levensdomeinen: onderwijs, wonen, werken, vrije tijd, algemeen dagelijks leven, enz.

Allereerst houden ze zich bezig met scholing en begeleiding en hebben ze daarvoor verschillende lokalen ingericht: knutselruimte, rustige ruimte, klaslokaal, ruimte voor therapiën en massage, een aangename ruimte met een grote tafel en een enorm planningsbord …

Wanneer je hun lokalen bezoekt, sta je versteld van het aantal bureau’s. Die blijken bevolkt door mensen die niet opgeven wanneer ze van het kastje naar de muur worden gestuurd … ze blijven volhouden om de juiste wegen te vinden voor de personen die bij hen aankloppen. Er bestaat namelijk één en ander van hulp, maar je moet ze dus vinden !

 

Open bakker

Het hele initiatief van Annemie en vele vrijwilligers gaat nog verder. Ze baten ook een bakkerij uit. In de ‘Open bakker’ kunnen de jongeren die ze begeleiden ook echt aan de slag, dit is een sociaal economisch project.  Zo’n project heeft meerde fijne aspecten. Enerzijds krijgt die persoon de kans om een job aan te leren en zichzelf dus te ontwikkelen. Anderzijds krijgen de begeleiders inzicht in wat de persoon aankan en wil en kunnen ze gerichter meehelpen bij het zoeken en bekomen van een echte job. Annemie vertelde me dat haar eigen zoon zelfs twee jobs gevonden heeft waarin hij zich kan uitleven: tuinonderhoud en fietsen herstellen.

De bakkerij is trouwens een echt apart bedrijf, dat dus heel wat personen tewerktstelt. Het loont de moeite om er eens te stoppen wanneer je in de buurt van Herent bent.

En dan is er nog een ander bijzonder luik. Tijdens het contact met de jongeren en jongvolwassenen bleek dat deze het beu waren om telkens opnieuw hun verhaal te doen, het te moeten uitleggen… en laat net dat nu moeizaam verlopen wanneer je ineens een hersenletsel hebt. Dus ondervonden Annemie en haar medewerkers proefondervindelijk dat het lichaam ook hun verhaal vertelt en dat ze daar meteen een aanknopingspunt hadden.

Hoe zijn we zelf, als vol stress zitten en af en toe gefrustreerd zijn, het uit zich in ons lichaam. En dat is dan ook een uitgangspunt voor de therapeuten, wat vertelt het lichaam ? En, wat wil je als persoon er zelf over vertellen… Dit geeft de jongere een kans om zijn verhaal te doen vanuit een andere insteek.

Heel veel rust, aandacht, stilte vind je dus ook in het Open Therapeuticum.

De kennis en ervaring van de therapeuten kan uiteraard voor iedereen nuttig zijn en zo komen we bij nog een luik van dit mooie initiatief.

OTL Groepspraktijk

Jij kan er zelf terecht voor workshops, begeleiding, … want het Open Therapeuticum is ook een groepspraktijk en ‘een centrum voor zelfzorg en zingeving’, zoals ze het zelf schrijven.

Dus, zoek je in het Leuvense nog een goed adresje voor shiatsu, zelfontwikkeling (en nog zoveel meer), neem dan zeker eens een kijkje in het aanbod van Open Therapeuticum.

En je kan uiteraard ook hun werking rechtstreeks ondersteunen (alle informatie op hun site).

 

Chapeau Annemie voor je inzet en je begeestering, want je draagt dit al lang niet meer alleen ! Bedankt ook voor je fijne ontvangst voor artemis Leuven (heel tof zo’n stoelmassage) !

Nog veel succes !

 

 

Voeg Reactie Toe