Atomic habits

Eerder las ik al Better than before van Gretchen Rubin die me op het spoor van goede gewoonten bracht.

Atomic Habits leek me een goed vervolg. En het start ook met de mededeling dat het geen academisch werk is, maar een praktische handleiding.

Deze blog zoomt in op een heel klein stukje van dit interessante boek.

Impact van kleine dagelijkse dingen

Echte verandering komt door het samengestelde effect van 100 kleine beslisingen. Als je die jaren volhoudt, brengen ze gigantisch veel op (vergelijk het met een interestberekening …)

Atomic habits in kalender

Een mooi voorbeeld dat James Clear aanhaalt, is het effect van 1% verbeteringen bij de Britse Wielerbond onder leiding van Dave Brailsford.

Schijnbaar vanuit het niets haalden Britse wielrenners ineens geweldige resultaten.

Zijn aanpak was er eentje van ‘samenvoegen van kleine verbeteringen’. Hij was daar 100% op gefocust.

“Als je alles wat met wielrennen te maken heeft, opsplitst in kleine brokjes en telkens verbetert met 1%, kom je tot een enorme verbetering als je dat allemaal samenvoegt”

Datzelfde voorbeeld wordt duidelijk vaak bestudeerd, want ik kwam het ook tegen in het book Busy van Tony Crabbe.

Ze begonnen uiteraard met voor de hand liggende zaken zoals voeding, de fietsen, … maar ze stopten niet en zochten verder in alle facetten die ze maar konden bedenken. Zoals hoe best je handen wassen om minder ziek te worden (redelijk actueel, niet?), welke kussens en matrassen zorgen voor een betere nachtrust, … op het maniakale af…

En het heeft geloond! 5 jaar na zijn aanstelling bij de Wielerbond domineerde het Britse team wielerevents indoor en outdoor en behaalden ze olympische records.

(1+0,01)­­365  =  37,78…

Verbeter elke dag 1% …. na 1 jaar geeft dit je originele toestand maal 37 …

Zoals geld vermeerdert met een positieve intrest, zo zal ook het effect van je gewoonten vermenigvulden wanneer je ze herhaalt.

Eén beslissing kan je makkelijk uitstellen of uit de weg gaan, een gewoonte daarentegen…

Omgekeerd, stel dat je elke dag 1% slechter zou worden in wat je doet, dan kom je na 1 jaar op 3% uit van je originele toestand… desastreus dus.

En toch is het zo makkelijk om elke dag ‘verkeerde’ keuzes te maken…

Een ander mooi voorbeeld dat hij hierbij geeft, is de vraag wat er zou gebeuren als een vliegtuig zijn koers op een lange vlucht 1% zou laten afwijken, dan kom je totaal ergens anders uit, het zou nochtans niet opvallen bij het opstijgen…

Wat is een gewoonte?

Een gewoonte is een gedrag dat je geregeld vertoont of een vaste routine en in vele gevallen zelfs automatisch. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, je denkt na al die jaren niet meer na over elke individuele handeling.

Wil jij vooruitgang boeken? Zet dan de juiste systemen op om je resultaten te bereiken, systemen die volledig bij jou passen.

Voeg gewoontes bij elkaar.

Een hele goeie, praktische tip is dit: voeg gewoontes samen. Link een gewoonte die je je eigen wil maken aan ééntje die je toch al hebt. Zo maak je het jezelf veel gemakkelijker.

Een nieuwe gewoonte vraagt wat moeite, maar na een tijdje (66 dagen volgens Robin Sharma), heb je ze ook opgebouwd. Zelf vind ik dat je toch aandachtig moet blijven, 1 dag iets niet doen is geen ramp, maar je verglijdt heel gemakkelijk … vooral als het over ochtendroutines gaat 🙂

Welke gewoontes heb ik zelf zoal:

een ochtendroutine, gevolg van het lezen van The Miracle Morning en The 5AM club…

podcasts beluisteren, in de trein of de auto

een bullet journal bijhouden (al meerdere jaren)

jaarlijks rond Nieuwjaar een YearCompass invullen (en geregeld eens teruglezen)

Habbittrackers in mijn bullet journal

want meten is weten en dus wil ik ook opvolgen of ik doe wat ik in mijn hoofd heb (veel te veel ideeën en dus kan ik niet alles doen, jammer genoeg….). Deze maand ligt de focus terug op het volgen van mijn ochtendroutine en het afwerken van de cursus ‘Baas over eigen tijd’ van de dames van Werk en Leven.

Zo’n habittracker kan heel simpel zijn van opzet, bij mijn maandoverzicht zet ik ergens alle dagen van de maand op een rijtje (gewoon de nummers in de ruitjes zetten) zodat ik elke dag dat ik die actie doe kan inkleuren of afvinken.

All big things come from small beginnings

Welke goede gewoonte wil jij inbouwen in je leven?

PS Zin om geen enkele blogpost te missen zonder eerst te komen piepen of er een nieuwe is? Schrijf je dan in op onze Digitale Nectar. Maximum 2 keer per maand valt er dan een briefje in je digitale brievenbus.

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2020 - Bijengezoem 13 september 2020

Voeg Reactie Toe