Attention is Money – Elke Geraerts

Na het vorige boek van Elke Geraerts, zag ik in de bib “Het nieuwe mentaal” liggen. Ik nam het mee en besliste dat ik het absoluut zelf in huis wou halen. Dit is een boek om door te nemen, te onderlijnen en mee aan de slag te gaan. Veel praktischer dan het vorige.

In haar eerste boek schreef Elke dat we moeten zorg dragen voor ons mentaal kapitaal. Nu reikt ze daar handvaten voor aan.

Aandacht

Wist je dat een gemiddelde volwassene vandaag een aandachtsspanne heeft van 8 seconden, één seconde minder dan een goudvis ?

En ons ‘schermgebruik’ doet daar niet zoveel goeds aan.

Blijkbaar is er, algemeen, een nieuwe beweging aan de gang:”het nieuwe mentaal”. Los van elkaar komen mensen tot gelijkaardige inzichten.

Dit nieuwe mentaal heeft 3 kenmerken:

  • het brein bepaalt de richting
  • onderzoek versus intuïtie
  • voor de mens

In plaats van onszelf aan te passen aan de context, willen we nu de context aanpassen aan onze eigen noden. Dus weg van het 8-8-8 uren misverstand. Ook wordt er steeds meer gebruikt van wetenschappelijk onderzoek om veranderingen door te voeren. Lef heb je nodig ! Vooral om iets te doen, wat je nog nooit hebt gedaan! En tenslotte wilt de avant-garde van het nieuwe mentaal vooral hun kennis en ervaring delen, zodat de mens in het algemeen er beter van wordt.

 

Attention is Money

Maak eens werk van aandachtsmanagement ! De schrijfster maakte een 3-stappen plan op om te evolueren van timemanagement naar aandachtsmanagement. Ze geeft in haar boek zeer herkenbare voorbeelden van tijdsplanningen aan de universiteit die nooit realistisch bleken (en oh, wat had ik mooie planningen… nog steeds eigenlijk, maar ze uitvoeren ….)

  1. De Aandachtsagenda
  2. Diep werk
  3. Switch off

De eerste tip is dus om je werk zo in te plannen volgens je aandacht. Zo is vrijdagnamiddag misschien geen ideaal moment voor een cursus, maar wel voor een brainstorming. En wist je dat je jezelf kan beschermen tegen afleiding ? Er bestaan apps om je internet te blokkeren, je kan je mailprogramma dicht doen en bij mij op het werk zijn er bureautjes waarop geen telefoon staat en die acoustisch afgesloten zijn, zodat je je kan concentreren (ra ra wie daar nog niet is gaan zitten…)

Wat volgens mij zeker ook werkt, zijn rituelen. Elke raadt ons aan om deze te herkennen om onszelf voor te bereiden om aan een geconcentreerde taak te beginnen. En dat hoeft geen uitgebreid ritueel te zijn…

De tweede stap, diep werk, gaat eigenlijk over de Pareto regel, de 80/20 regel. Eigenlijk kan je je belangrijkste resultaten halen in 20% van je tijd. Besteed die dus goed ! Probeer de juiste omstandigheden te creëren om het maximum uit je focuspiek te halen.

En ten derde, zitten mensen die op het werk al de hele dag naar een scherm kijken, er ’s avonds ook nog achter. Dan wel als ‘ontspanning’.

Maar, ontspan je wel van een avondje Pinterest of Facebook. Zelf heb ik dan nadien eerder het gevoel van een verspilde avond. De oplossing is dan blijkbaar om los te koppelen. Echt niet evident nu ook nog onze boeken op een scherm worden gelezen….

Je leest het al, heel veel stof tot nadenken in dit boek. Uitdaging wordt om dit ook praktisch te gaan vertalen naar mijn eigen leven…

Kun jij goed loskoppelen ? Doe jij al aan ‘attention management’ ?

Ik lees het graag in je reactie …

 

[bol_product_links block_id=”bol_58506e6637833_selected-products” products=”9200000061168352″ name=”Het nieuwe mentaal” sub_id=”” link_color=”567FE4″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FC4F2C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

PS Deep Work is ook de titel van een boek van Cal Newport dat we lazen op aangeven van onder meer Anouck Meier van de podcast Werk en Leven.

No Responses

  1. Pingback: Deep work - Cal Newport - Bijengezoem 4 april 2018

Voeg Reactie Toe