Authentieke intelligentie

Ooit al van gehoord?

Authentieke intelligentie, waarom mensen altijd winnen van computers, is het derde boek van Elke Geraerts. Eerder schreef ze ook Mentaal Kapitaal en Het Nieuwe Mentaal.

Beide boeken heb ik met veel plezier gelezen en ze deden me ook nadenken. Op het einde van elk boek, ook nu weer, wou ik met mijn bevindingen en nieuwe ideeën aan de slag.

Authentieke intelligentie

Wat onthou ik uit het boek en hoe linkt dat weer tot een vorig boek?

Als mens is onze creativiteit ons belangrijkste kapitaal. We moeten het ook koesteren en beschermen. Zeker in deze tijden van digibesitas en informatie overload.

Het is net onze creativiteit die zorgt dat wij anders zijn dan computers. Wij weten meer dan wat er ons geleerd wordt, wij kunnen onze verbeelding laten spreken, verbanden leggen en van daaruit nieuwe gedachten en ideeën laten ontstaan.

Van Calimero tot Calihero

Laat Calimero nu net een tekenfilm zijn uit mijn kinderjaren. Ik schreef er zelf verhalen over, over Calimero en Calimera 🙂

Elke Geraerts geeft in dit boek voorbeelden van Calimero’s op de werkplaats. Mensen die thuis van alles kunnen en de handen uit de mouwen steken, kunnen op het werk ineens niets meer.

Ze worden er soms ook niet als volwassenen behandeld. En toch is het zo belangrijk om je betrokken en verantwoordelijk te voelen en je niet te wentelen in een slachtofferrol.

Hoog tijd voor meer Calimero’s ipv Calihero’s, hoog tijd voor het gebruik van de oneindige kracht van ons brein!

Let wel op, op een dag is ook je mentaal kapitaal beperkt. Hoe meer beslissingen je al hebt genomen, hoe moeilijker het wordt. Lees hier zeker meer over in Mentaal Kapitaal.

Richtlijnen voor communicatie

Hoe schep jij orde in de ‘digitale’ chaos. Elke geeft ons in haar boek de raad om richtlijnen voor communicatie op te stellen voor onszelf.

Hoe wil jij welke informatie verwerken, hoe wil jij bereikbaar zijn?

Vertel en leer het aan de mensen rondom je. Dit is ook iets wat Lien De Pau al als een tip meegaf in haar boek voor Freedompreneurs.

Start met een eerste plan, een mindmap die dicht ligt bij wat je nu al doet en probeer er dan consequent mee aan de slag te gaan.

Zodra ik dit zelf gedaan heb, beloof ik hier een update.

Better Minds at Work

Het bedrijf van Elke Geraerts werd door mijn werkgever ingehuurd tijdens deze pandemie. Elke dinsdag is nu ‘Caring Tuesday’ waarin een webinar wordt aangeboden dat ons even doet pauzeren en stilstaan bij heel wat, boeiende, onderwerpen.

Eén van die onderwerpen was focus. Zorgen dat je op jouw meest productieve uren jouw olifant inplant en die eerst aanpakt en dan pas gaat jagen op kleine konijntjes! Een beeldspraak die Elke vond bij de Amerikaanse oliemagnaat Charles Boone Pickens.

Een uitdaging voor mij, ik zie veel te veel konijntjes die makkelijker af te schieten zijn …

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2020 - Bijengezoem 1 juni 2020

Voeg Reactie Toe