Becoming

Wow, wat een verhaal.

En wat een inspiratie.

De titel alleen al. Een verwijzing naar de vraag die vaak aan kinderen wordt gesteld: Wat wil je later worden?  Alsof je als kind al niet bent en ook nog waarom het zou stoppen wanneer je volwassen bent. Waarom zou je stoppen met groeien en leren ? Het stopt nooit.

Zelf ik het gevoel enorm veel geleerd te hebben de voorbije jaren en ik snak naar nog veel meer !

Michelle Obama’s verhaal is ongelooflijk herkenbaar. De struggle van een gewone middenklasse vrouw. Zelf ben ik de eerste uit mijn familie die naar de universiteit ging (en ook slaagde). En nu werk ik en doe ik mijn best om dit goed te combineren met mijn gezin. Als kind had ik het gevoel dat ik alles aankon en alles kon worden wat ik maar wou. Dat was wat mijn ouders me meegaven.

Een tweede gevecht dat ze voerde, was komaf maken met wie ze wou zijn. Ze studeerde, werd advocaat in geen grote lawfirm in Chicago om dan te beseffen dat ze niet wou zijn wat ze dacht te willen zijn. Ook zo herkenbaar. Je mag van gedacht veranderen ! Ook al was ze een knappe studente, een goeie advocaat, toch veranderde ze van richting en ging ze bij de stad Chicago werken, gevolgd door een job in een ziekenhuis omdat ze gelukkig wou zijn en met passie wou werken. Het was ook heavy om te bespreken met haar moeder. Het klonk als een ‘luxe’ om te mogen kiezen voor wat ze wou doen, terwijl haar moeder haar voorhield te kiezen voor het geld, opofferingen te doen en dan te kiezen om gelukkig te zijn.

Dit boek, Becoming, smeekt om in actie te komen. Om nog meer op te komen voor meisjes en vrouwen. Ze beseft dat meisjes rolmodellen nodig hebben en ze vervult die rol met verve, meer zelfs, ze buit haar status uit op een zeer positieve manier. Heel belangrijk zijn jouw rolmodellen ! En dit hoeft niet de First Lady van de US te zijn. Voor haar waren dit haar dichte familieleden: haar ouders, grootouders en broer. Deze mensen zijn onze ‘support systems’, door hun kleine dagelijkse acties.

Een volgende vraag is dan voor ons, vrouwen. Hoe kunnen we elkaar nog  beter steunen? Het voorbije jaar heb ik zoveel geleerd dat ik eigenlijk als jonge vrouw had kunnen gebruiken. Kan ik jou helpen met mijn ervaring ?

Haar getuigenis doet je ook even stilstaan bij haar man Barack Obama, ik ging op YouTube zijn speeches opzoeken en die staan nu op mijn YouTube lijstje. Hij heeft blijkbaar ook een paar boeken geschreven en is duidelijk enorm gedreven. Dat zag Michelle ook en hoezeer ze hem voor zichzelf en haar gezin wou, ze begreep dat de US hem ook hard nodig had en dat ze hem niet mocht tegenhouden. 

Wil je Michelle Obama zelf beluisteren ? Dan is haar recent interview over dit boek met Oprah Winfrey een aanrader.

Ook het closing interview met de Obama’s door People magazine is de moeite. Dit koppel heeft echt bewezen dat elke Amerikaan president kan worden. De verpersoonlijking van de American Dream!

Dit boek is het ideale geschenk voor jezelf !


PS We werken samen met bol.com. Wanneer je via bovenstaande link bij hen bestelt, krijgen wij een commissie die ons helpt deze blog online te houden.


No Responses

Voeg Reactie Toe