Straffe Madammen in Big Data !

Vorige donderdag raakte ik eindelijk op een Straffe Madammen activiteit, en dan nog wel eentje over Big data!

De avond startte meteen goed, ik maakte kennis met een toffe straffe madamme, die zeer enthousiast was. We raakten aan de babbel en ik kreeg meteen de indruk dat ze goed bezig is ! Go, Niki !

Digitale evolutie

walking-dinner-big-data

Na een walking dinner werden we in het theaterzaaltje van Moonbeat verwacht (oh, nostalgie, volgens mij heb ik daar in een ver verleden een Frans theater, ik vermoed Eugène Ionesco, tijdens een schoolvoorstelling meegemaakt). Yep, ik zat 3 jaar op de schoolbanken van de Ursulinen in Mechelen…

 

 

Afin, deze keer wachten vier interessante dames ons op op het podium:
– Elke Jeurissen, Straffe Madammen
– Else Kuipers, Business Solutions Consultant Datalumen
– Rita Verreydt, CEO Uptime group
– Griet Barrezeele, Lector Toegepaste Informatica aan UC Leuven-Limburg

Op een ludieke manier werden we herinnerd aan onze leefwereld voor de gsm, internet, smartphone, bancontact… heel fijn om daar weer even bij stil te staan.

een-reis-door-de-tijd-big-data

Else en Rita van Cronos Groep deden ons nadenken over een zeer eenvoudig probleempje, wat doe je wanneer je koelkast het begeeft tijdens een snikhete zomer in het jaar 1976, 1996, 2006, 2016, … 2020? Volgens mij werken zij in een zeer innovatieve bedrijvengroep !

did-you-know-big-data

Prof. Griet Barrezeele beloofde ons meteen een enorm aantal slides in sneltreintempo, het was interessant en voor mij mocht ze nog wat technischer geweest zijn in haar uitleg. Het is duidelijk dat we heel wat privacy opgeven en er veel voor in de plaats krijgen. Zolang het allemaal ten goede gebruikt wordt…

Ik kijk alvast uit naar haar slides (om hier later ook te delen).

Ze sprak ons ook over de nieuwe Europese General Data Protection Regulation (GDPR) ofwel nieuwe verplichte regels omtrent klantengegevens beveiliging. (op de website van Proximus vond ik alvast wat extra info).

Vooral haar praktische voorbeelden van projecten die ze uitvoert met haar studenten vond ik interessant. Big data gebruiken om de meest ideale plaats van beademingsapparatuur in een ziekenhuisgang te bepalen bijvoorbeeld.

hololens big data

VR en AR in de praktijk

Vervolgens konden we kennismaken met VR en AR ofwel Virtual Reality en Augmented Reality.

Ik kreeg zo’n VR bril opgezet en mocht rondwandelen in een huis. Door naar een plaats te kijken en vervolgens op een knopje te drukken, bewoog ik me ernaartoe (hoera voor teledeportatie met StarTrek).

Voor, achter en naast me zag ik het hele interieur. Ergens in de verte babbelde iemand tegen me, zeer moeilijk om te identificeren waar, een beetje onwerkelijk. Had ik zoiets gehad toen we ons huis bouwden, … geef mij dit maar in plaats van een plan op papier !

Achteraf bleek dat anderen mijn wandeling konden meevolgen op een computerscherm, vandaar de commentaren. Voor mij was het echt super om er zo volledig in te ‘zitten’. Danku heren van Continuous voor jullie staaltje User Experience.

Niki was ondertussen helemaal in de ban van de hololens. Met deze lens zie je ineens vlak naast je allerlei voorwerpen en dieren verschijnen.

Al die nieuwe technieken zullen heel wat nuttige toepassingen vinden. Zeker op vlak van opleiding en ondersteuning tijdens technische interventie liggen hier heel wat mogelijkheden in het verschiet.

 

Wat betekent big data voor jou ? Maakt Big Brother je bang of zie je vooral mogelijkheden voor je toekomst ?

 

Met dank aan Niki Sermon en de Straffe Madammen voor de foto’s !

Voeg Reactie Toe