Digitale Detox: 4 Tips om even af te switchen

Digitale Detox

Computer, tablet, smartphone, iwatch, ….
Durf jij optellen hoeveel tijd je spendeert aan en met en op je elektronische “hulpmiddelen”?

Ik ben de eerste om toe te geven dat smartphones (en tablets, en computers, en… ) mijn leven een heel stuk efficiënter hebben gemaakt – ik doe inderdaad veel meer in minder tijd.  Maar ik vind het soms ook moeilijk om af te switchen, vooral wanneer ik een nieuwe site heb ontdekt die me interesseert, lid geworden ben van een nieuwe online community of mijn facebookbericht opeens onverwacht de aandacht trekt.

Ik besef dat de internetverslaving of de  “Fear of Missing Out” (FOMO) bij mij nogal meevalt.  Het leven gaat voort, ik heb er geen nood aan om elk detail van de newsfeeds waarop ik geabonneerd ben, te lezen, en dat is OK. Ik hoef ook geen 100% “online” te zijn om op de hoogte of geconnecteerd te blijven.

Ik zet hieronder op een rijtje wat ik probeer te doen om momenten te vinden om te “unpluggen”, in de vorm van tips voor een digitale detox.

Het besef dat je niks mist

Het is OK als je niet elk bericht ziet dat voorbijkomt op facebook of instagram.

Not seeing every single post in your Instagram or Facebook feed is OK.

Vrienden waar ik de draad mee wil oppikken, probeer ik op te bellen, ofwel trek ik een kwartiertje uit om hun facebook-pagina te overlopen.  Zo zie ik meteen wat er is gebeurd, waarover ze hebben geschreven en welke foto’s ze hebben gedeeld, zonder dat ik door een ongeordende stroom berichten van jan en alleman moet scrollen.

Ik win tijd, en ik ben in controle – niet de wereld rond me.

Tenminste 1 uur per dag onafgebroken “unplugged”

Dat betekent voor mij dat ik geen berichtjes beantwoord, geen sociale media, geen meldingen.

Ik probeer nu om elke week 1 volledige dag uit te trekken waarop ik “unplugged” ben.
Die tijd “weg” van elektronica vind ik nodig om te kunnen focussen, en niet meegezogen te worden in een spiraal van aandachttrekkerij, verdoken populariteitswedstrijden, en onbelangrijk nieuws.

Dat is ook “mijn” tijd, voor mezelf, mijn gezin, mijn leven… het betekent niet dat ik dat uur of die dag tijd heb voor mijn hobby’s of tijd om een boek te lezen.  Het betekent dat ik ongestuurd met dingen kan bezig zijn die “ik” belangrijk of interessant vind.

Digitale Detox: Eén vakantie per jaar zonder technologie!

Een echte “Digitale Detox” – liefst van al in het hartje van de natuur doet wonderen,
maar op (bijna) elke bestemming kan je een succesvolle Digitale Detox-vakantie houden, zelfs thuis.

Belangrijk is dat je bezig bent en 100% geniet van alle indrukken en ervaringen.

Dankbaar zijn

Time Magazine nam het op als eén van hun tips tegen “FOMO” en het is ook eén van onze vaak weerkerende onderwerpen: dankbaar zijn.

Dankbaar zijn doet je stilstaan bij wat je al hebt – het is een buffer voor alle schone schijn die op je afkomt via sociale media.

digitale detox

Zo, dit waren mijn tips voor “digitale detox” – wat vinden jullie ervan?  Hebben jullie er nood aan, hebben jullie andere tips?

 

Voeg Reactie Toe