Digitalis, een positieve noot over digitale ontwikkelingen

Onlangs las ik het boek Digitalis van Thierry Geerts, CEO Google Belgium.

Het land Digitalis

Het boek gaat over een fictief land ‘Digitalis’ met 4 miljard inwoners. En eigenlijk is dit niet meer fictief maar is het onze huidige, verbonden wereld. Tegen 2020 zullen we volgens de auteur trouwens al met 5 miljard zijn.

Wat me meteen opviel, was de positieve insteek van dit boek. De auteur doet de moeite om aan te tonen dat in onze media veel aandacht is voor negatieve invloeden van digitalisatie terwijl er evenveel of meer positieve effecten zijn.

Verdwijnen er jobs ?

Zo geeft hij een concreet voorbeeld van een krant waar op de voorpagina staat hoeveel jobs er verloren gaan door de digitalisatie, terwijl er binnenin een studie van de overheid aangeeft dat er zoveel meer jobs worden gecreëerd.

Het doet je inderdaad nadenken wanneer je beseft dat de auto een bedreiging was voor paard en kar. Na de auto kwamen dan bussen en vliegtuigen en die hadden ook nog bestuurders nodig, allemaal jobs die voordien niet bestonden. Zo zullen er in de toekomst nog vele jobs bijkomen waarvan we nu het bestaan nog niet vermoeden.

Op dit moment is het beroep van fotograaf, videomaker en -editor een absolute plus bijvoorbeeld. Er is ongelooflijk veel vraag naar mooie (bewegende) beelden.

Trots op België

De positieve insteek wordt volgens mij ook mee gedragen doordat Thierry Geerts directeur is voor Google België en dus mee aan de kar voor digitalisatie trekt.

 Zelf volgde ik online het Google Digitaal atelier, maar ondertussen kun je nu bij Google in Be Central terecht om daar cursus te volgen.

In zijn boek neemt Thierry Geerts ons ook me op een trip down memory lane, naar Flanders Technology. Dat is inderdaad een tijdje geleden, teruggekatapulteerd naar mijn 18e verjaardag en later (want het werd meermaals georganiseerd). Heel goeie herinneringen heb ik eraan, ik wou mee deel uitmaken van die technische revolutie.

Grappig, dat ik begon met het idee om ingenieur computerwetenschappen te worden en eindigde als metallurgist om alsnog jaren in IT te werken.

De auteur stelt voor om binnen België een Chief Digital Officer aan te stellen, die er mee voor kan zorgen dat de overheid het goede voorbeeld geeft. Dat lijkt me geen slecht idee, zeker niet als die mag meewerken aan ons onderwijs, dat zeker mee moet evolueren. Z’on CDO zou dan strategisch kunnen gaan meedenken om bij de voorlopers te blijven. Want ja, in het boek lees je dat wij bij de eersten waren voor internetbankieren. Dat wij, Belgen, geregeld mee aan de top staan qua digitale ontwikkelingen (daarom, heel leuk om te lezen).

Nu het al even geleden is dat ik het boek gelezen heb, is het toch die positieve insteek die me bijblijft.

En let op,ik ben dan misschien nog goed mee op digitaal vlak, de laatste snufjes voor mijn smartphone heeft mijn dochter van 9 me geleerd (van filmpjes die ze opYoutube meepikte).

Hoe digitaal ben jij ?

PS1. foto door Geralt via Pixabay

PS2. Zin om te zien wat we nog zoal lazen in 2019, we maakten een overzicht.

PS De links naar de boeken leiden je naar bol.com. Indien jij na het klikken op zo’n link koopt bij bol.com krijgen wij daar een kleine commissie voor die deze blog mee in stand helpt te houden.

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2019 - Bijengezoem 6 oktober 2019

Voeg Reactie Toe