Doe jij al aan mentale fitness?

Mentale fitness, waar doet het jou aan denken? Mindfulness?

Dat zit al een beetje in de goeie richting.

Dankzij Team Lumière kwam ik het boek ‘Positive intelligence’ van Shirzad Chamine tegen.

PQ

Dit boek heeft het over positieve intelligentie en het positief intelligentie quotiënt (PQ). Het gaat dan om de ratio positieve versus negatieve gedachten die je hebt.

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord dat je meerdere positieve gedachten nodig hebt om een negatieve gedachte te compenseren. Volgens Shirzad Chamine gaat het om een 3:1 verhouding.

Hij legt uit dat je PQ minimum 75 moet zijn om in een positieve, opwaartse spiraal terecht te komen. En dit geldt niet alleen voor jezelf, ook voor je team…

75 is behoorlijk wat, zelf legde ik de test een tijdje geleden ook af en strandde op 68. Er is nog ruimte voor verbetering dus.

Negatieve gedachten

Hij beseft dat je nog altijd negatieve gedachten zult hebben, dat gevoelens zoals angst, verdriet … nodig zijn in ons leven.

Dit in contrast met het boek ‘The Secret’ dat ik dan ook eens vastgepakt hebt. Daar zeggen ze dat je geen negatieve gedachten mag hebben. Nogal dwingend en iets te fluffy en te weinig concreet voor mij.

Saboteurs

Je hebt misschien al gehoord over je innerlijke criticus of je hebt hem al herkend in je hoofd…

Shirzad Chamine bespreekt er in zijn boek 7, naast de hoofdcriticus, de rechter of ‘beoordeler’. Deze laatste zit in iedereen zijn hoofd en kan een zeer vervelend stemmetje zijn dat jezelf continu be- en veroordeelt.

Op zijn website kan je een test doen om je eigen saboteurs te herkennen.

Bij mij kwamen de pleaser en de avoider het meest naar voor, twee saboteurs die elkaar ook nog serieus kunnen versterken.

Het goede nieuws is dat je je saboteurs beter en beter kan gaan (h)erkennen en dat ze daardoor aan kracht verliezen. Jij kan evolueren naar je ‘wijze ik’, die beschikt over 5 superkrachten: empathie, exploreren, innoveren, navigeren en activateren.

Mentale Fitness

Het komt er dus op neer dat je af en toe uit je hoofd moet geraken, je gedachten een halt toe roepen. Dit kan je gaan oefenen!

Shirzad raadt aan om elke dag aan mentale fitness te doen om je saboteurs te verzwakken, om je ‘sage muscle’ te trainen en om uw geest onder control te krijgen en te houden.

1 set van oefeningen hiervoor zijn ‘PQ reps’ : oefeningen van 10 seconden waarin je iets fysieks doet zoals in je handen wrijven, met je tenen wiebelen, etc. Deze kleine acties brengen je naar het hier en nu, ze laten je voelen!

Ken jij jouw saboteurs?

Ik ben alvast gestart met mentale fitness naast mijn, terug op te bouwen, ochtendroutine! En eerlijk, deze week verbaasde ik mijzelf op het werk door mijn open geest. Zalig, dit smaakt naar meer.

Positive Intelligence

PS Af en toe plaatsen we affiliate links, hierdoor ontvangen wij een centje als jij na het klikken iets koopt en dat helpt ons deze blog online te houden.

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2021 - Bijengezoem 13 november 2021

Voeg Reactie Toe