Een snelle, supergezonde smoothie als ontbijt en je bent vertrokken!

Probeer deze eenvoudige manier om ’s morgens de dag gezond in te zetten met een lekkere combinatie van fruit en groenten, boordevol vitamines!


Mijn ontbijt-smoothies vers klaargemaakt! #boostyourpositvity op de ontbijttafel.

Mijn ontbijt-smoothies vers klaargemaakt! #boostyourpositivity op de ontbijttafel.

 

’s Morgens is het bij ons hektisch, amper tijd om de kinderen een gezonde boterham te smeren, laat staan om er zelf ook rustig van te kunnen genieten.  Als we niet opletten, starten we de dag met een lege maag of met een snelle koek tussen de kiezen…   En dus hebben we sinds kort een ontbijtreceptenboekje aangelegd, met snelle happen die ook nog eens gezond zijn.  De lijst met smoothies is aan het groeien: een goede combinatie van ingrediënten zorgt voor een onmiddellijke energieboost, geeft je langer dat volle gevoel én is idealiter boordevol vitamines, mineralen en anti-oxidanten.  Méér vezels dan fruitsappen, én lekker voor groot en minder groot.  En super snel gemaakt en opgedronken!

 

 

5 top tips voor een perfecte smoothie

  1. Kies seizoensvruchten
  2. Ga voor verse ingrediënten, vers fruit, verse groenten, noten en zaden.
  3. Vermijd gezoete fruitsappen, of gezoete yoghurt als basis.  Ga voor 100% vers geperste sappen, groene thee, mineraalwater, kokossap, (soya-) melk of ongezoete, magere of halfvolle yoghurt.
  4. Zoet de smoothies liefst enkel met fruit.  Kinderen willen de smoothies meestal iets zoeter, en dan kan je honing toevoegen, of stevia.
  5. Als je ontbijt enkel uit een smoothie bestaat, kan je quinoa of haver toevoegen (koolhydraten) of extra proteinen (bvb. amandelpoeder, spirulina, of een proteinepoeder) of extra vet  (bv.  avocado, kokosmelk of noten).   Mijn idee om voort te kunnen tot de lunch!

1. Groene smoothie

Groene bladgroenten smaken niet door, maar bevatten veel goeds, en dus draai ik ze rijkelijk door mijn groene smoothie.  Het basisingredient kan appelsap zijn, maar ik durf ook groene thee als basissap te gebruiken.
Als fruit gebruik ik appel, peer, banaan en komkommer.  Daar voeg ik dan verse spinazie, selder, avocado, citroen, gember en peterselie aan toe.

2. Tropische smoothie

Mijn tweede favoriete smoothie is er eentje met tropisch fruit.  De tropische smaken zijn niet alleen lekker bij het ontbijt, maar ook heel verfrissend na inspanningen.  De ingedienten zijn deze keer kokossap, mango, banaan, ananas, passievrucht en yoghurt.  Ik doe er graag een halve teelepel gemberpoeder bij, maar de kinderen lusten de smoothie liever ongekruid.  Ik zorg ervoor dat ik de mango en de ananas al op voorhand in stukken heb gesneden, zodat ik ’s morgens bij het ontbijt enkel de ingrediënten in de blender moet gooien!

3. Heerlijke chocolade smoothie voor de tieners

Ik gebruik hiervoor steeds natuurlijk cacaopoeder, puur en ongezoet.  Ook de honing is steeds ongefilterde honing van bij de imker.

 

4. Bessen smoothie

Dit is mijn favoriete smoothie in de late zomer.  Bessen hebben een laag suikergehalte en zitten verder bomvol anti-oxidanten.
In de zomer gebruik ik verse bessen, maar in de winter zijn deze smoothies makkelijk te maken met bevroren bessen die een nachtje ontdooid zijn in de koelkast. Ik gebruik bessen, banaan en appelsien als basis bij ongezoete yoghurt.  Dan voeg ik er ongefilterde honing aan toe voor de kinderen, en anijs, gember of kaneelpoeder voor mezelf.

Smakelijk!

Voeg Reactie Toe