I know how she does it

Vanmorgen besefte ik, ineens dit is een goed boek. I know how she does it, is een boek van Laura Vanderkam wiens podcast Before breakfast ik elke ochtend beluister.

Ik had een déjà vu gevoel, want in dit boek komen dingen terug die ik al eerder bij Laura las. En toch leerde ik weer iets nieuws, een inzicht dat ik echt wil delen. Zeker in deze Coronatijden.

Ouderschap

We willen als ouders vaak heel veel dingen doen (ideeën genoeg, zeker bij mij 🙂 ) en we weten dat we er blij van zouden worden of er energie door zouden krijgen en toch geraken we niet in beweging…

Dat gevoel overkomt me echt geregeld en ik voel me dan zo schuldig.

Tip

De tip van Laura, de slimme aanpak, is om uit te dokteren hoe je uzelf kunt belonen om te doen wat je zou willen doen maar niet doet. Haar analogie is zo sprekend. Ze kocht zich een fitbit nadat ze het effect op één van haar kinderen zag. 24u na de aankoop kwam haar persoonlijkheid naar boven en deed ze ’s avonds die extra stappen om haar doel te bereiken (en te overtreffen). Allemaal omdat ze het kon meten en het resultaat kon zien!

Bij mij werkt dit ook. Zo kreeg ik een jaar of 2 geleden een fitbit. Ik wil graag 10.000 stappen per dag doen en stelde daarom een doel van 11.000 stappen in. Als ik ga met de trein ga werken, haal ik dat doel makkelijk.

En wanneer ik ’s avonds mijn stappen niet heb, stel dat ik er een 500 mis, dan ga ik die zeker nog even zetten in mijn badkamer en slaapkamer. Zo’n concreet doel, motiveert mij!

Praktisch

Ik snap dus zeker het idee om een systeem te bouwen om een goeie, nieuwe gewoonte te kweken.

Een eenvoudige stap zou zijn om het ‘gewoon’ op uw todo list te zetten en af te vinken. (dit lukt redelijk goed voor mij)

Uzelf erkennen en een beloning geven voor uw inspanningen , vind ik een goed idee al moet het niet te gek worden.
Ouderschap is een zware job schrijft ze, alles wat u aanmoedigt om u er beter over te voelen, is waarschijnlijk een goede zaak.

Lezen met je kind

Laura’s voorbeeld in het boek, is de intentie om meer te lezen met je kind. Voor mijn jongste is dit op dit moment echt een werkpunt.

Een ‘uitgebreid’ systeem zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een heel ‘beloningsbadge systeem’ opzet voor uzelf als ouder. Zo geeft ze hier als voorbeeld om 5 keer per week 20 min te lezen, gedurende 3 maanden. Met als extra punt om de twee weken een bezoek aan de bibliotheek, de zoektocht naar nieuwe boekenseries, luisteren naar een boek tijdens een familie-uitstap, naar een event gaan in een boekenwinkel, samen een verhaal schrijven en tenslotte samen een badge knutselen om op je spiegel te hangen als je het haalt.

Help!

Als je dit allemaal 3 maanden zou volhouden, heb je natuurlijk wel een nieuwe gewoonte aangeleerd…

En toch ga ik dit idee niet zomaar weglachen (al word ik al moe van het idee alleen).

Deze bedenkingen maken dit boek voor mij de moeite waard omdat ze me een inzicht gaven in mezelf en hoe ik mezelf kan motiveren om dingen te doen die ik echt wil doen en leuk ga vinden, door er een extra beloning aan te hangen.

En nu genoeg geschreven, tijd voor actie waar ik blij van word, genieten met de kinderen door samen te werken in onze tuin.

I know how She does it

No Responses

Voeg Reactie Toe