Bang om nee te zeggen? 5 Tips en Inspiratie!

Nee Zeggen

Ben jij bang om nee te zeggen?

Hoewel er niks mis met een eerlijke “NEE” – veel beter zelfs dan een schoorvoetende “JA”- kijken velen onder ons er echt tegenop om een verzoek te moeten afwijzen.

Het heeft vaak niet te maken met een gebrek aan assertiviteit: we kunnen best voor onszelf opkomen, en “durven” wel nee zeggen.  Maar we willen ook vriendelijk en behulpzaam zijn, ons goed hart tonen, of we willen conflicten vermijden, en onze “ja” is er om de lieve vrede te bewaren.

En dus aanvaarden we extra opdrachten op het werk terwijl we al te veel werk hebben, lenen we spulletjes uit terwijl we weten dat ze beschadigd zullen terugkomen (of helemaal niet meer), letten we op de kinderen van de buren na school, … of nog extremer, geven we bijlessen wiskunde aan de buurjongen, bouwen we een website voor een vriend, maken we een huwelijksreportage voor een collega…. terwijl we eigenlijk beter even zouden uitrusten, of een belangrijk persoonlijk project afwerken.

Wij geven enkele tips om “nee” te zeggen met stijl en respect

> Wees moedig

Wees niet bang van de reacties van anderen.  Het is niet omdat je “nee” zegt, dat je meteen een kwade reactie moet verwachten, of dat je daardoor minder graag wordt gezien.  Vaak is het tegendeel waar.

Een duidelijke nee is beter dan een schoorvoetende ja

> Laat je beslissing niet aanslepen

Je spaart tijd, energie  en stress door je beslissing om niet in te gaan op een verzoek mee te delen zodra je voor jezelf klaarheid geschept hebt.  Zeg “ja” als je graag ingaat op de vraag, zeg “nee” als het verzoek echt niet uitkomt voor jou.

Open vragen die wachten op een antwoord vreten energie… en verhogen onze stress.

> Negeer geen verzoek

Sommige mensen proberen het duidelijk te maken dat ze een verzoek niet zien zitten, door niet te reageren.  Perfect als het gaat om junk mail en spam van anonieme bronnen of telefoontjes van verkopers die je niet kent, maar niet als het gaat om collega’s, kennissen of vrienden.  Het is niet fair, onprofessioneel en zorgt voor onnodige druk: onzekerheid doet iedereen tijd verliezen.

> Wees kort en duidelijk

“Ik bel om je te laten weten dat ik niet geinteresseerd ben in jouw aanbod.  Kan je mijn naam verwijderen van je mailing list?”

Als je de persoon in kwestie niet kan bereiken, kan je deze boodschap ook perfect achterlaten op de voice mail, of je stuurt een email of een briefje waarin je je beslissing meedeelt, zonder uit te wijden over de reden ervan.

 

> Gebruik de magische woorden

Soms is het moeilijk om “nee” te zeggen, vooral als de vragende partij je alsog probeert te overtuigen, of vraagt naar het waarom van je beslissing.  Soms is het ook moeilijk omdat je vreest de andere te kwetsen.

In deze gevallen zijn er de magische woorden: “ik wou dat het me lukte”

Ik wou dat het kon.  Ik zou willen dat ik het kon aanvaarden. Ik wou dat ik dit kon doen voor je.

De volledige nee-boodschap klinkt dus als volgt:

  1. Ik begrijp dat je wil dat ik op jouw 6 kinderen en 5 honden pas terwijl jullie op city-trip gaan
  2. Ik wou dat ik dat kon, maar dat lukt me niet.
  3. Misschien kan je je kinderen meenemen en de honden naar een kennel brengen?

En als ze aandringen:”We kunnen de kinderen niet meenemen, daarom vragen we het”, luidt je antwoord:

“Ik wou dat ik kon.  Misschien kan iemand anders helpen?”

Meer tips en inspiratie

Meer tips kan je vinden op de blog van Marianne Palsgraaf, het gezicht van Just Be You, een Nederlands “feel good” online magazine dat je wil inspireren en motiveren.

Enkele boeken ter inspiratie:

[bol_product_links block_id=”bol_58efff67c6b8c_selected-products” products=”9200000023350745,9200000035443410,9200000032218798″ name=”Nee Zeggen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zelf ga ik alvast aan de slag met “The Power of No”… ben benieuwd. Binnenkort schrijf ik er een verslagje over.  Benieuwd naar jullie tips!

Voeg Reactie Toe