Kongokorset, de avonturen naar en in Kongo van een jonge vrouw in 1900.

Het Afrikamuseum in Tervuren, een mooie locatie voor een nieuwjaarsreceptie, al helemaal als het is voor Artemis Leuven en Brussel, en in het teken staat van het boek Kongokorset.

Kongokorset Afrikamuseum

Herlinde Leyssens

Deze flamboyante dame schreef onlangs haar debuut Kongokorset. Ze vertelde over haar studies Germaanse talen, haar dromen en hoe die verstopt raakten onder de dagelijkse bezigheden van het leven met een groot gezin en meerdere bedrijven.

De aankoop van een nieuwe woning in Henegouwen, alleenstaand, op een mooi domein en met een geschiedenis, bracht in haar terug het verlangen boven om te schrijven.

Ze beeldde zich de dame des huizes in aan haar tafeltje met een krant in het jaar 1900.

Maar wat kon er in’s hemelsnaam in die krant staan, in zo’n godverlaten gat en van belang voor een vrouw in die tijd?

Afrikamuseum

Herlinde zocht en vond inspiratie in het Afrikamuseum. Men gaf haar een doos vol met notitieboekjes van een zekere Gabrielle Deman. Zij leefde in de jaren 1900 en correspondeerde met haar verloofde in Kongo, alvorens zelf in het Afrikaanse avontuur te duiken.

Deze Gabrielle studeerde bij Gatti de Gamond, een dame die jongedames wou klaarstomen voor de universiteit. De meisjesscholen leverden jammer genoeg geen diploma’s af die die toegang rechtstreeks gaven. Blijkt dat ze dan maar voor de middenjury dat felbegeerde papiertje konden halen en de volgende horde nemen: naar de les gaan aan de universiteit …

Hoe het haar verder vergaat, lees je in het boek.

Kongokorset

Bij momenten wou ik dat de roman volledig echt gebeurd was. Zo knap hoe de avonturen van Gabrielle beschreven zijn. Je voelt dat de schrijfster heel veel opzoekwerk verricht heeft en zich volledig in die periode heeft ingeleefd.

Geweldig ook hoe de wereld voor ons, vrouwen, geëvolueerd is en nog mag evolueren.

Heel blij met mijn gesigneerd boek en benieuwd naar het vervolg!

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2020 - Bijengezoem 1 juni 2020

Voeg Reactie Toe