Mijn bullet journal: wat, hoe, waar ? Reflectie na 2,5 jaar

Goh, ineens lijkt BuJo of Bullet Journal een big hype.

Zelf startte ik er iets meer dan twee jaar geleden mee en kan ik je dus niet meer vertellen waar ik er als eerste iets over las. Wel kan ik je sturen naar de site waar het allemaal begon, die van Ryder Carroll

Mijn medeblogster Anja zei me dat ze er nu ook wel eens aan wou beginnen.

Daarom hieronder mijn ervaring en verwijzingen naar een massa voorbeelden op Instagram, Pinterest, Facebookgroepen …

Basisprincipe: doe je eigen zin !

Ja, je leest het goed, je krijgt een paar ideeën aangereikt, maar uiteindelijk doe je volledig je eigen zin.
Ben je nogal creatief aangelegd ? By all means, leef je dan uit in mooie tekeningen en doodles. Ben je dat niet, hou het gerust minimalistisch en praktisch.

Een bullet journal kan van alles zijn: een planner, een agenda, een jaaroverzicht, to do lijstjes, te lezen boeken etc. Het belangrijkste is dat je ervan maakt wat voor jouw werkt !

Idealiter is het een schrift met genummerde bladzijden en vooraan plaats om een inhoudstafel op te maken. Zelf gebruik ik een dotted A5 Leuchtturm 1917 in fuchsia (en ik koop elk jaar dezelfde). Dit schrift bevat 249 genummerde pagina’s met puntjes. Vooraan is er een index en achteraan een mapje waar je enkele papiertjes in kwijt kan.

Ik kocht hem altijd al online, zowel bij Amazon als bij de Bijenkorf. Prijsvergelijkingen zijn zeker aan de orde !

Index en key

Zelf heb ik een index, maar niet eens een key … misschien bepaal ik er volgend jaar wel eentje.

Een key of legende geeft aan welke symbolen voor welk soort taken, omschrijvingen, actiepunten je wil gebruiken in je bullet journal

Future log of half jaar overzicht

Een overzicht van 6 maanden gespreid over 2 bladzijden, dat is mijn future log;

Hier schrijf ik in kort belangrijke data voor de komende maanden neer, zo heb ik er dit jaar dus al twee gemaakt.

Maandoverzicht of monthly

Elke maand begin ik met een nieuw overzicht, met 1 lijntje voor elke dag. Daaronder staan voor mij twee belangrijke trackers: the miracle morning (TMM) en mijn 10.000 stappen per dag.

Op de bladzijde ernaast staan meestal nog 1 of 2 trackers voor die maand en algemene taken die ik niet specifiek op één dag wil inplannen, maar die ik (liefst) wel tegen het einde van de maand gedaan wil hebben. (Dit lukt niet altijd en hiervan moet ik er dus geregeld overschrijven op de volgende maand).

bullet journal monthly trackker

Weekoverzicht

Sinds een paar maanden maak ik nu aan het begin van de week een weekoverzicht. Heel eenvoudig zes vakjes: 5 voor de dagen van de week en dan nog eentje voor het weekend.

Hierdoor besteed ik er dus steeds 2 bladzijden aan en ik ben er nog niet uit of ik dat wel wil, want hiermee zijn er natuurlijk al heel wat van mijn bladzijden op 2*52 = 104 bladzijden. Dan nog de 24 bladzijden voor de maandoverzichten, en dan blijven er elke maand nog een tiental andere bladzijden over.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het eerste jaar maar 179 blz heb gebruikt en vorig jaar 214.

Niet getreurd, die overblijvende bladzijden heb ik de laatste maanden gebruikt om na te denken over de toekomst: hoe ziet mijn leven er uit in 2026, hoe ziet een ideale dag er uit, welke producten wil ik voor Be Digi ontwikkelen, blogpost ideeën, …

Mijn weekoverzicht bestaat voornamelijk uit to do’s of zaken die ik absoluut niet mag vergeten, of een kleine tekening, of ook nog leuke uitspraken van de kinderen.

Het idee is eigenlijk dat je elk puntje ofwel uitvoert ofwel overbrengt naar de volgende dag. Zelf schrijf ik soms dingen over naar de volgende week, maar even goed ga ik gewoon piepen naar wat ik vorige week (of reeds langer) niet heb afgewerkt. Is het in orde, dan vink ik het af !

Andere lijsten, …

Daarnaast : alles wat je maar wil: collecties, trackers, bucket list, fuck it list,  ……..

Zelf hou ik een lijstje bij met boeken die ik wil lezen, wat blogstatistieken, een gewichtstracker, een overzicht met investeringen in mezelf ofwel aangekochte boeken, massages, juwelen, … Dit op aanraden van Anja, die zichzelf een opleidings- en boekenbudget gaf ! En vermits meten, is weten …

Van elk boek dat ik lees, probeer ik de inhoudstafel te noteren evenals interessante stukken. Het boek van Richard Branson pakte me en ik schreef dan ook meer dan één bladzijde vol.

Lijkt dit je allemaal wel leuk ? Dan kan je ook nog terecht bij heel wat bloggers voor inspiratie en freebies, zeker ook bij Stephanie van Miss Pixie. Zij geeft trouwens ook workshops rond dit onderwerp ! En ze is de oprichtster van de Bullet Journal België Facebookgroep.

Kelly schreef een heuse handleiding, die je in de betere boekhandel kan vinden en blogde er ook over.

En om u nog wat inspiratie te geven, zoek maar eens op #bujo op Instagram : meer dan 600.000 resultaten !

En uiteraard ook op Pinterest:

bullet journal

Je zal zien, er zijn artistieke pareltjes en er zijn er die uitblinken door hun minimalisme en pragmatisme.

Dus, laat u zeker niet afschrikken, je hebt geen 10 kleuren pennen nodig, een geen Leuchtturm 1917), een eenvoudig schriftje, een lat, pen of potlood en je bent vertrokken !

En mocht deze informatie nog niet genoeg zijn en zie je het echt niet zitten om zelf met een lat en sjablonen aan de slag te gaan, An van Nononsonsmons ook niet en ze schreef over de Passion Planner die ze dan wel gebruikt !

Veel succes

ps ik probeer binnenkort eens wat links naar leuke bujo accounts te posten !

3 Reacties

  1. Miss Pixie 7 augustus 2017
    • meisjenummertwee 7 augustus 2017
  2. An van Nononsonsmoms.be 10 augustus 2017

Voeg Reactie Toe