Paardenprocessie op Paasmaandag

Voor het eerst in vele jaren woonde ik nog eens de Paardenprocessie op Paasmaandag in Hakendover bij.

Pure nostalgie.

Mijn grootouders woonden vroeger in Hakendover, bij Tienen, en baatten er het café ‘Bij Brees’ uit. Zelf herinner ik me daar niet zoveel van.

Enkel wat flarden: een enorm groot logeerbed, een ijzeren bad op poten. Bompa die met de kaarten speelde met de cafébezoekers en mijn bomma achter de toog. Mijn peter woonde naast de kerk aan de andere kant, via een klein straatje liep je recht van mijn grootouders naar zijn schrijnwerkerij.

Het café lag vlakbij de kerk. Mijn ouders vertelden me dat er een zaal bij hoorde waar ook zangers en groepen kwamen optreden. Dixie Dickx, Will Tura etc. Mijn ouders, nonkels en tantes mochten op Paasmaandag altijd gaan helpen omdat er zoveel volk naar de Paardenprocessie kwam.

Ook heel wat Nederlandse bedevaarders die deelnamen aan het dertienmaal: dertien keer de weg afleggen tussen de kerk van de Goddelijke Zaligmaker en het kerkske van OLV ten Steen.

Vorige maandag nam ik dan ook mijn papa, man en kinderen mee. Het werd prachtig weer en we waren er niet alleen (18.000 man).

We parkeerden de auto in de buurt van het rond punt aan de Sint- Truidensteenweg en wandelden het dorp binnen. We liepen op het kerkhof even naar het graf van mijn grootouders. En daarna bezochten we het nieuwe café aan de kerk , de Zaligmaker. En het zag er goed uit. Ik wens hen veel succes.

Dan gingen we langs bij de familie, die zoals de traditie het nog steeds wil één van de gelegenheidscafés uitbaten. Overal veel volk.

We zagen de processie op gang komen. Mijn vaders neven liepen er in mee en een achternicht speelde mee met de fanfare.  Zo fijn om gewoon in onze buurt te zijn, waar ik zoveel mensen ken. Dat gevoel van veel mensen te kennen, mis ik in Zaventem. Eens de processie volledig voorbij was, trokken we naar het veld, het eindpunt van de processie.

ie veld Hakendover

Op de akkers  liepen de deelnemende paarden een paar toertjes. Allerlei paarden passeerden er de revue, ook echte trekpaarden.

Ik wou perse niet in het middendeel staan, vroeger stond je daar echt op elkaar gedrumd. Nu stond daar precies niet zoveel volk.

Na een korte wandeling naar de auto reden we naar mijn ouders om te genieten van weeral lekker eten op hun terras.

Omdat deze voormiddag me zo raakte, wou ik dit even delen. Zo fijn om te zien dat er toch nog tradities blijven bestaan.

Ben jij al eens naar de Paasmaandagprocessie geweest?

Zeker eens de moeite, net als de Palmprocessie in Hoegaarden. Ook daar moet ik mijn dochters eens mee naartoe nemen, alweer naar een andere familietak.

Heb jij nog zo’n familietradities ?

Voeg Reactie Toe