Podcast: wat, hoe, waar ?

Naar aanleiding van tips over podcasts in onze nieuwsbrief, Digitale Nectar, kwam de vraag hoe je die nu eigenlijk kunt beluisteren op uw telefoon, in de auto … (Je kan hier inschrijven op de nieuwsbrief)
Ik moet toegeven dat ik er tot nu toe alleen nog maar in geslaagd was om mij op podcasts te abonneren en ze te downloaden via iTunes op mijn iPad.

Wat is een podcast ?

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden‘). (met dank aan Wikipedia voor deze definitie).
De meest eenvoudige manier om een aflevering van een podcast te beluisteren, is meteen bij de bron door ofwel te downloaden ofwel te streamen.

Wat is een podcatcher?

Ondertussen heb ik een beetje verder gezocht. Blijkbaar moet je op zoek naar een ‘podcatcher’ app.
In zo’n podcatcher, kan je
– allereerst op zoek naar leuke podcasts
– je kan je abonneren, zodat je steeds op de hoogte bent van een laatste podcast uit een serie
– je kan zo’n podcast downloaden zodat je hem offline kan beluisteren
Dit laatste wil eigenlijk ook zeggen dat je dit vanaf je pc kan downloaden naar een usb stick of sd kaart en ze zo in je auto kan beluisteren. Ook op je smartphone kun je op deze manier een podcast volgen en een aflevering beluisteren.
Zelf heb ik een Blackberry Z10 en dat maakt het nog wat moeilijker om goeie toepassingen te vinden. Ik zocht en vond Nobex Radio en testte het meteen uit. Jammer genoeg vraagt hij nog steeds of ik wil ‘streamen’ voor een reeds gedownloade aflevering. Ik zal het dus nog verder moeten uitzoeken.
Loopfanaten luisteren tijdens het beoefenen van hun hobby ook graag naar zo’n podcasts op hun iPod of smartphone (lees hierover bij Kelly van Tales from the crib, zij maakt regelmatig reclame voor een paar podcasts).

Welke podcatcher ?

Hieronder enkele links naar zo’n podcatchers:
– Apple podcast app
– Pocket Casts
– Nobex Radio
of geïntegreerd in een media speler zoals
– iTunes
Google Play Music
 

Welke podcast ? 

Waar ik naar luister, kom je vanzelf te weten in Digitale Nectar, onze nieuwsbrief. Geregeld vind je er een link naar leuke podcasts en TEDtalks… Inschrijven kan hier !
Dankzij Kathleen van Tuttefrut las ik voor de eerste keer een boek van Gretchen Rubin (Better than before) over gewoonten en ondertussen heb ik ook al ‘The happiness project’ uit. Hierdoor kwam ik ook terecht bij de ‘Happier with Gretchen Rubin’ en vond ik zeer gedetailleerde instructies  over hoe inschrijven op een podcast, zowel voor Apple als Android, en ook hier vond ik zeer goede uitleg.
Laat je me weten welk programma jij gebruikt. Wat beluister je en wanneer ? Leuke tips zijn steeds zeer welkom!

Voeg Reactie Toe