Schaamte is angst voor onverbondenheid

Schaamte, een zwaar en moeilijk woord. Een woord dat beschrijft hoe ik me vaak voel.

De kracht van kwetsbaarheid is de titel van het boek van Brené Brown waaruit deze uitspraak komt.

Een boek dat niet vlot leest, waarschijnlijk omdat het me ongemakkelijk maakt. Ik schaam me geregeld omdat ik niet aan mijn eigen verwachtingen en die van de wereld rondom mij lijk te voldoen.

Verbaast het je dat mijn woord voor 2017 LEF is ?

Schaamte

Brené Brown begint met het 1-2-3 van schaamte :

  1. Het is iets universeels, iets wat we allemaal kennen.
  2. We zijn allemaal bang om erover te praten
  3. Hoe minder we erover praten, hoe meer grip schaamte krijgt op ons leven

 

Schaamtebestendigheid

Volgens Bréné moeten we werken aan onze schaamtebestendigheid. En dit laatste heeft te maken met het overschakelen van schaamte naar empathie. Ook moeten we mild zijn voor onszelf en zo kunnen we dan meer openstaan voor anderen en verbondenheid en empathie ervaren.

Hoe kun je je schaamte aanpakken?

  1.  Herken de signalen
  2. Stel je kritisch op
  3. Zoek contact
  4. Spreek je schaamte uit

Beoefen dankbaarheid

Wanneer ik weer verder lees in het boek, springt één titel er uit ‘Beoefen dankbaarheid’.

🙂

Zag je het beeld bij deze post ? Mijn nieuwste aankoop in de solden !

Gratitude is the best attitude !

Blijkbaar wil mijn onderbewustzijn me iets vertellen… Sinds vorig jaar hou ik op min of meer regelmatige tijdstippen een ‘dankbaarheidsboekje’ bij, ik noteer de dagelijkse, fijne dingen die ik meemaak en wil onthouden.

Eén van de drie lessen die zij over geluk en licht heeft geleerd, is net dat geluk een kwestie is van momenten, van doodgewone momenten.

Zelf word ik gelukkig van te gaan winkelen, niet perse om iets te kopen, maar om even samen met iemand, mijn mama, mijn kinderen, mijn man, … op stap te gaan.

Bezield ouderschap

Volgens de schrijfster moeten we de moed hebben de volwassenen te zijn die we willen dat onze kinderen worden.

Als we zelf perfectionistisch zijn, geven we dat vaak door aan onze kinderen (en ik vind dat niet perse ideaal).

Een heel mooi stuk uit dit hoofdstuk is de vraag wa tje doet wanneer je kind de kamer binnenkomt ? Gaat je gezicht stralen of kijk je hen aan om te zien of ze proper zijn, hun kleren goed zitten, … maw laat je hen zien dat je blij bent ze te zien of bekijk je hen met een kritisch gezicht zodat zij zich afvagen wat er nu weer mis is ?

Beide reacties zijn er uit liefde en toch hebben ze een heel verschillend effect !

[bol_product_links block_id=”bol_5888ec3f44ec2_selected-products” products=”9200000010046942″ name=”krachtkwetsbaarheid” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dus bij deze heb ik er voor de komende tijd een aandachtspuntje bij !

Wil je meer lezen, of haar manifest voor bezield ouderschap ontdekken, dan kan je terecht op haar site.

Heb jij nog een leuke boektip ?

 

Voeg Reactie Toe