Spreken met impact

Vorig jaar volgde ik een boeiende en praktische cursus copywriting bij Jelle Annaars. Deze man omschrijft zijn functie op LinkedIn als: I sell my wife.

Heel grappig, want zijn vrouw is zo goed dat ze zich zelf wel verkoopt! Spreken met impact doet ze zelf alvast super.

Spreken met Impact, Elizabeth Van Den Bergh

Elizabeth Van Den Bergh van Montis Public Speaking leerde ik kennen via Artemis Brussel. Ze stond dit jaar ook in the picture als Head Speaker Coach van TedxFlanders.

In september deed ik me een Bootcamp ‘Authentiek Krachtig Spreken’ cadeau.

Een cursus die me een paar inzichten en een goeie insteek gaf en waarover ik jullie graag wil vertellen.

Cursus van 1 dag

1 dag is net goed om kennis te maken met de methode van Elizabeth en al wat inzicht te krijgen in waar je zelf al staat. Uiteraard hielpen de oefeningen waarbij iedereen aan bod kwam, hierbij het meest.

We kregen een hand-out met fijne quotes en heel wat praktische tips, die ik bewust voor deze blog gaan herlezen ben.

Mindset

Als spreker ben je een leider. Volgens Elizabeth wordt er van jou als leider verwacht dat je een objectief positieve kijk op de toekomst hebt. En dat je jouw eigen innerlijke criticus af en toe het zwijgen oplegt.

Ze daagde ons dan ook uit om zelf een goeie innerlijke houding of sterke mindset te kiezen als uitgangspunt bij een presentatie.

Bijvoorbeeld: “Als ik spreek, doet het ertoe”.

Pauzes, je lichaam en je stem.

Dit was een leuk stuk en het herinnerde me aan mijn cursussen dictie en voordracht die ik ooit volgde. En uiteraard aan mijn tijd in het zangkoor CBM uit Tienen.

Voor een optreden deden we opwarmingsoefeningen. Denk aan tongbrekers opzeggen of bepaalde klanken zingen (Pabama, Popocatépet, Mississipi River).

En pauzes plaatsen in je tekst. O zo belangrijk als je vaak te snel wil gaan. (nvdr Ik praat vaak te snel, zowel in het Nederlands als in het Frans).

Inhoud

Welke boodschap wil jij brengen? Daar draait het allemaal om.

Breng je kernboodschap eenvoudig en pakkend.

Zorg ook voor een goeie structuur.

En de tip om te starten met een ‘killer opening’ zoals een brutale stelling of een anecdote. (Voor meer tips zul je zelf eens moeten gaan luisteren…)

Uiteraard kwam ook het aspect storytelling hier aan bod. Vertel een meeslepend verhaal om je publiek te inspireren. En ook hier gaf ze zeer concrete voorbeelden, zoals vertellen hoe je je voelde of wat er op het spel stond.

Bonustips Spreken met impact

Nu, bij het herlezen van de handouts ben ik meteen al over mogelijke toepassingen van de bonustips aan het nadenken. Denk aan tips voor een keynote speech, een checklist … Deze bundel ga ik niet te ver weg leggen!

Met dank aan Bea Borgers voor de foto’s.

Voeg Reactie Toe