The 5am club van Robin Sharma: hoe ik het toepas

Via een bericht op Instagram kwam ik terecht bij een programma van Mindvalley met Robin Sharma. Het werd uiteraard ingeleid door een webinar met op het einde een geweldig aanbod voor dat programma.

Het webinar op zich vond ik echt al heel veel inzicht geven, ik leerde er al heel veel uit en het leidde tot het lezen van ‘The 5am club’. Een boek dat een verhaal is, verwacht je dus niet aan droge materie. Wel aan een verhaal doorspekt met wetenschappelijke kennis en heel veel quotes!

En vandaag stond er ineens een artikel over dit fenomeen in de Tijd. Hoog tijd voor een blogpost.

The Miracle Morning

Eigenlijk vertoont ‘The 5am club’ veel overeenkomsten met the Miracle Morning van Hal Elrod. In dat boek gaat het ook over een goeie ochtendroutine die je ineens op weg zet voor de hele dag. Daar gaat het over 6 Savers: Silence, affirmation, visualization, exercise, read, scribe.

En deze 6 kunnen eigenlijk moeiteloos ingepast worden in de ochtendroutine beschreven door Robin Sharma.

Hijzelf hamert nogal op het opstaan om 5u, bij het ochtendgloren om dan rustig voor er iemand wakker is aan je dag te beginnen.

Ja, lap, daar loopt het bij mij eigenlijk al mis. Mijn man staat al uit zichzelf op als hij vroeg wakker is om meteen aan de taken van de dag te beginnen. Ik dus al slecht gezind op hem omdat ik dan niet de ruimte thuis voor mij alleen heb (vandaag beseft dat ik waarschijnlijk een beetje veel jaloers ben op zijn zelfdiscipline…).

Own your morning, elevate your life!

The victory hour: 20/20/20

Ook hier gaat het over 1u met jezelf om de dag goed te beginnen. Robin Sharma stelt voor om dat eerste uur in drie onderdelen op te splitsen: 20 minuten oefeningen, 20 minuten reflecteren of mediteren en dan 20 minuten leren.

20 minuten zweten

Die eerste 20 minuten zou je zeer actief moeten zijn, zweten dus om ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste actieve stoffen (dopamine en serotonine).

Dopamine is de brandstof voor topprestaties en serotonine zorgt net voor ontspanning in je brein.

Dit gaat dus net iets dieper dan ik gewoon ben. Ik heb me dus voorgenomen om net iets intensievere oefeningen te gaan doen.

20 minuten reflecteren

Ook dit herkende ik dus. Kelly, van Tales from the Crib, zweert ondertussen bij Morning Pages. Een gewoonte om ’s ochtends 3 pagina’s vol te schrijven en zo je gedachten leeg te maken.

Ik moet toegeven dat ik het nu mis als ik het niet doe, al schrijf ik niet steeds 3 pagina’s vol. Ik bracht er ook wat structuur in: ik omkader ideeën op één manier en doelen op een andere. Zo herken ik ze snel wanneer ik er terug doorblader.

En ik heb mezelf vandaag beloofd om wat leesbaarder te gaan schrijven. Ik ben het waard om mijn eigen notities te kunnen lezen! (dit gaat me wel wat moeite kosten…).

Zoals ik het nu bekijk, kunnen hier heel wat vaste gewoontes in vallen: affirmaties opzeggen, je dag visualiseren, mediteren…

20 minuten leren

Of ook 20 minuten groeien. In mijn ochtendroutine kwam dit stukje niet meteen na de vorige om de eenvoudige reden dat na een uurtje (met daarin mijn eigen wasbeurt) de kinderen wakker waren en er dus ontbeten, gewassen en aangekleed moest worden.

Mijn leermomentje was en is nog steeds naar een podcast luisteren op de trein naar het werk.

En de dagen dat ik de voorbije week om 5u of 5u30 opstond, ja, dan had ik nog wel tijd om even te lezen.

Mijn hersenen draaien op volle toeren en ik heb nu (eindelijk) geregeld het gevoel dat ik groei in mijn werk en ik vind dat een supergevoel. (Nu nog datzelfde gevoel krijgen in mijn eigen zaak en mijn relatie met mijn man en de kinderen en dan kan ik alles aan)!

66 days challenge

Gratis app! Om je te helpen bij deze nieuwe gewoonte, kun je een app downloaden die je hierin 66 dagen lang bijstaat. Volgens Robin Sharma is dat namelijk de tijd die je nodig hebt om te zorgen dat het een automatisme wordt dat je geen energie meer vraagt. Heel wat meer dagen dus dan 20 of 30 die meestal aangegeven worden…

In de app zitten natuurlijk nog wat motiverende video’s, geleide meditaties etc.

Besluit

Ik geloof in een goeie ochtendroutine, eentje die start op het uur dat je uit jezelf wakker wordt. Zo eentje die je laat werken aan je lichaam en geest!

Wat vind jij?

PS Het boek gaat over meer dan de ochtendroutine, voer voor nog een blogpost dus. Stay tuned.

No Responses

  1. Pingback: Boeken gelezen in 2019 - Bijengezoem 22 oktober 2019

Voeg Reactie Toe