The Moment of Lift, Melinda Gates

Dit is een confronterend boek, met rauwe data over hoe filantropie er praktisch aan toe gaat.

Ook het levensverhaal van een vrouw, een mama, een computerwetenschapper, een vrouw met ambitie, een echtgenote.

Moment of Lift

If you lift up women, you lift up humanity.

Melinda Gates definieert een feminist als iemand die gelooft dat elke vrouw in staat zou moeten zijn om haar stem te gebruiken, haar potentieel uit te bouwen en dat mannen en vrouwen zouden moeten samenwerken om alle barrières te slopen en biases beëindigen die vrouwen nog steeds tegenhouden.

En dat vind ik een goeie definitie.

Armoede

Melinda roept iedereen op om moeders te helpen hun kinderen te beschermen, want als je je kind niet kan beschermen, ben je arm.

We moeten ook niet zomaar afkomen met onze ideeën, hun tas is niet leeg. Hun tas is reeds vol, het is dus belangrijk te begrijpen wat er al in zit. Door te begrijpen, kan ook zichtbaar worden hoe we kunnen helpen.

Wanneer vrouwen zelf kunnen beslissen wanneer en hoeveel kinderen ze willen, dan zal dat levens redden. Wereldwijd willen moeders het beste voor hun kinderen, dat blijkt universeel.

Melinda spreekt van een ‘backward society’, een wereld die achteruitgaat als beslissingen over vrouwen door mannen worden genomen. Er zijn talloze voorbeelden, ook in de Westerse wereld, waar mannen gaan beslissen over anticonceptie…

Ze beschrijft ook hoe de vrouwen die ze, overal ter wereld, ontmoet haar inspireren om te gaan voor verandering binnen onze eigen cultuur. En dat betekent voor haar geregeld een ‘moment of lift’.

Studeren

Wanneer meisjes naar school kunnen, verandert het heel hun leven.

Dat is iets wat we hier te weinig beseffen. Voor mij lijkt dit zo vanzelfsprekend. Ik had het geluk dat ik vlot leerde en graag naar school ging en dat dus ook vele jaren heb gedaan. Onderwijs is zo belangrijk, voor iedereen.

Zelf draag ik een klein steentje bij: met Plan International steun ik een meisje in Ecuador en via een Nepalese dame steun ik ook een meisje in Nepal zodat ze naar school kan.

Gender diversity

Een zin die ik jullie niet wil onthouden, is dat diversiteit niet enkel goed is voor vrouwen, het is goed voor iedereen die resultaten wil behouden. Het doet me denken aan bedrijven die moeite hebben om vrouwen aan te trekken en te behouden. Mij lijkt het dat als de werkcultuur er wijzigt, iets minder macho, dat dit zowel voor mannen als voor vrouwen beter wordt en dus iedereen meer kansen biedt en dus zorgt voor een hogere ‘retentie’.

Die diversiteit is ook belangrijk in artificiële intelligentie, er moet ook door en voor vrouwen geprogrammeerd worden, zodat niet alles op mannen is gericht. Zo beschrijft ze problemen met gezichtsherkenningssoftware van Micosoft en IBM omdat de sofware bijvoorbeeld blanke mannen gezichten ging herkennen met een foutenpercentage van 1% en donkere vrouwengezichten met een foutenpercentage van 35% …

Als vrouwen niet aanwezig zijn in techniek, hebben ze geen macht. Bij deze een oproep om onze dochters, net als onzelf, alle kansen qua opleiding en werk te gunnen.

Nog veel werk

Ook bij ons is er nog veel werk, ook al is er al veel veranderd. Melinda schrijft immers vanuit haar cultuur waar nog heel wat vrouwen thuisblijven wanneer ze kinderen krijgen, ook al hebben ze zelf gestudeerd. Ze schreef ook dat de US 1 van slechts 7 landen ter wereld is die geen betaald zwangerschapsverlof heeft…

Als vrouw van Bill had ze natuurlijk heel wat kansen en ze heeft die ook genomen om ander, zinvol werk te gaan doen met de Melinda and Bill Gates foundation, waarin de rol van Bill eerst trouwens veel kleiner was.

Iets wat ik nog uit het boek onthouden heb, is dat haar man ook de kinderen naar school bracht en dat bleek een primeur, die andere papa’s inspireerde om hetzelfde te gaan doen.

De wereld veranderen begint in het leven van elke dag, dicht bij jezelf.

PS. We lazen in 2019 heel wat boeiende boeken en je vindt ze terug in deze verzamelpost.

Voeg Reactie Toe