Twitteren, hoe begin je er aan ?

Is twitteren nog in ? Ik lees verschillende meningen hierover en voorlopig vind ik zelf nog van wel.

Onlangs vroeg iemand me of ik hem even kon helpen met het opzetten van zijn twitteraccount. Met veel plezier uiteraard (als ik nog iemand moet helpen ? )

Toevallig bladerde ik nog even door het Stijlboek van De Standaard en vond ik er een gans hoofdstuk over Twitter in, geschreven door Geert Noels ! Inspiratie genoeg dus.

 

Wat is een tweet ?

Een tweet is een bericht van 140 karakters dat gepost wordt op de de website van Twitter.

Bovenop dat bericht kan je een foto, film, een enquête of link naar een site meesturen.

Een twitteraar wordt ook een tweep genoemd. En Twitteren of Tweeten worden blijkbaar allebei gebruikt !

 

Account, naam

Eerste stap is uiteraard het opzetten van je account. Het begint meteen al met het uitkiezen van een naam: gebruik je je eigen naam of die van je blog, iets frivools, iets serieus ????

Resultaat, zelf heb ik er twee: eentje privé en eentje voor de blog: @Bijengezoem

 

Een algemene tweet of een persoonlijk berichtje ?

In een bericht kan je andere tweeps vernoemen met hun @twitternaam, zij krijgen hier ook een melding van. Begin je je tweet met de apenstaart, dan kan je bericht enkel door die persoon en zijn volgers gelezen worden. Zo kun je een openbaar bericht toch beperken tot een aantal geïnteresseerden.

 

# Hashtag

Het alombekende hekje is een belangrijk element binnen Twitter. Je gebruikt het voor ‘keywords’ of bepaalde onderwerpen en maakt die ‘klikbaar’.

Door te klikken op zo’n hashtag-woord in een tweet, ga je meteen naar een overzicht van alle berichten die dit woord gebruikt hebben.

Ga je naar een event, dan krijg je nu vaak een hashtag voorgeschoteld, zodat je tweets over dat event meteen terug kan vinden.

twitter hashtag

 

Een paar voorbeelden:

#straffemadammen

#allfemalepanel

Wanneer vele mensen eenzelfde hashtag gebruiken, wordt het een trending topic. Deze topics verschijnen ook op je startscherm. Je kan kiezen om trends van een bepaalde locatie te volgen ofwel ‘trends op maat’, tailored trends. In dit laatste geval toont Twitter u trends op basis van accounts en onderwerpen die je reeds volgt.

Twitter trends

Retweet en liken

Vind je een bericht de moeite waard, dan kan je het zelf opnieuw doorsturen of ‘retweeten’. Indien dit veelvuldig gebeurt, kan een bericht viraal gaan.

Naar analogie met andere sociale media kan je ook een bericht als favoriet aanduiden of liken.

De tweep krijgt steeds een melding van deze acties. Het is wel leuk om reacties op tweets te krijgen !

 

Wie volgen, wie tweet er interessante zaken ?

Ken je iTwitteren wie te volgenemand die je zou willen volgen, gebruik dan de zoekfunctie om hem of haar terug te vinden.

Je kan via Twitter zoeken naar je ‘mail’contacten en hen volgen.

Bovenaan rechts geeft Twitter je zelf tips van personen die je zou kunnen volgen. In datzelfde vakje kan je klikken op ‘Vrienden zoeken’. Zo kan je Twitter laten zoeken naar je mailcontacten.

 

Nog een mogelijkheid is, zoeken naar een onderwerp dat je interesseert met een hashtag en dan eens kijken wie er allemaal over tweet en die personen volgen.

Er bestaan ook verzamelaccounts die (automatisch) alles over één onderwerp verzamelen en retweeten.

Twitter bot smart cities feed

Onlangs leerde ik dat je, per tweep die je volgt, meldingen kan instellen. Stel dat je tijdens een congres iemand specifiek wil volgen, dan kan je die dag de meldingen voor die tweep activeren en dus continu op de hoogte blijven op je smartphone of smartwatch.

Lijsten

Tenslotte vond ik dat je lijsten van mensen kan volgen, bijvoorbeeld de lijst van de straffe madammen op de account van @elkejeurissen.

Word je zelf op zo’n lijst gezet, dan krijg je daar ook meteen een melding van.

Help

Uiteraard kan je bij twitter zelf terecht voor hulp !

En onderstaande links bevatten nog heel wat nuttige uitleg:

 

Twitteren: doe jij het ? Vind je het nog trendy of reeds passé ? Gebruik je het enkel privé of ook voor het werk ? Laat het ons weten, hier of @Bijengezoem !

[avatar user=”meisjenummertwee” size=”thumbnail” align=”left” /]

Voeg Reactie Toe