Au-Pair In Huis

 

Wie zorgt voor mij?

Wie zorgt voor mij?

Naschoolse opvang, babysit, de stress van overvolle agenda’s en afspraken die op het allerlaatste moment gewijzigd worden, om nog maar te zwijgen van buitenschoolse activiteiten waar de kinderen naartoe moeten gebracht worden… het leven van een modern gezin kan er hektisch uitzien.  Sommige gezinnen kunnen rekenen op de grootouders die met plezier en toewijding met de regelmaat een handje toesteken, maar wat doe je als dat niet kan? Als de grootouders te ver weg wonen, of maar één gezin kunnen helpen en niet al hun kinderen en kleinkinderen naar de naschoolse activiteiten brengen of oppassen?  
Een energieke babysit vinden mét een wagen én tijd en zin om elke dag voor jonge kinderen te zorgen, is niet evident.  Al eens aan gedacht om een au-pair in huis te nemen?

Au-pairs in België, elk jaar komen enkele honderden net-afgestudeerde meisjes naar België om hier als “grote zus” deel uit te maken van een jong gastgezin!  Typisch blijven ze drie tot twaalf maanden in het gastgezin waar ze kost en inwoon  krijgen in ruil voor hulp bij de opvang van de kinderen én lichte dagdagelijkse huishoudelijke taken.    
Vooral Brussel is een populAu-pairsaire bestemming, dankzij het openbaar vervoer, de vele culturele activiteiten én natuurlijk de ontelbare mogelijkheden om bij te studeren.  Au-pairs komen naar België om hun taalkennis te vervolmaken en hun algemene ontwikkeling te verruimen door deel te nemen aan het gezinsleven van het gastgezin en zo hun gastland en diens cultuur beter te leren kennen.   Voor drukke gezinnen, met verschillende kinderen kan een au-pair een echte meerwaarde betekenen.

Grote zus haalt de kinderen op aan de schoolpoort, zorgt voor een lekkere snack en een leuke babbel, brengt de kinderen naar huis of naar de sportclub en zorgt voor hen tot mama en/of papa ’s avonds thuiskomen om de ukkepukken in bed te steken.

Verschillende gezinnen die ooit een au-pair in huis hebben gehaald, blijven contact houden – een succesverhaal dus!  Maar een goede voorbereiding is heel belangrijk.

Waar moet je op letten:

Een au-pair kan de crèche of onthaalmoeder niet vervangen

Eerst en vooral is een au-pair géén vervanging voor dagopvang van kleine kinderen.  Ze mag immers niet méér dan 4u per dag of 20u per week werken, en overtredingen worden zwaar beboet.   Een au-pair kan de kinderen wel brengen en ophalen, en voor de kinderen zorgen tot de ouders thuiskomen.

Tenminste één kind moet jonger zijn dan 13
Ook tieners kunnen niet meer rekenen op de hulp van een au-pair.  Het jongste kind moet immers jonger zijn dan 13 jaar om een au-pair te mogen ontvangen in het gezin.
.
De au-pair moet de omgangstaal van het gezin beheersen

De kinderen en de au-pair moeten met elkaar kunnen communiceren – dat betekent in veel gevallen dat de au-pair zo snel mogelijk Nederlands moet leren, liefst voor haar aankomst in het Vlaamse gastgezin.  In de praktijk doen meer buitenlandse gezinnen of terugkerende Belgische expats beroep op een au-pair.  De kinderen zijn vaak meertalig en het taalprobleem stelt zich in die gevallen niet.  Een Duits gezin verkiest wellicht een Duitse au-pair, een terugkerend expatgezin wil graag een engelstalig meisje in huis zodat de kinderen hun Engelse taalkennis niet verliezen.

Anna vertelt : “Onze Engelse au-pair sprak al snel een paar woorden Nederlands.  De kinderen vonden het fijn om haar te helpen en waren daardoor ook minder bang om Engels te leren met haar.  Na drie maanden spraken ze met elkaar in een mix van Nederlands en Engels, en na 6 maanden hadden we een tweetalige grote zus in huis! Onze au-pair volgde overdag wel intensieve taalcursussen en wij maakten er een punt van om zoveel mogelijk Nederlands met haar te spreken.”

Het huis moet ruim genoeg zijn om een au-pair te huizen
De au-pair moet minstens haar eigen ruime kamer hebben waar ze zich rustig kan terugtrekken.  Als jong meisje wil ze ook wel eens vrienden ontvangen, contact houden met haar thuisland en lekker “chillen”.   Dan is het belangrijk dat ze dat ook kan, zonder steeds het gevoel te hebben dat ze haar gastgezin last berokkent.  Ook het gastgezin wil elkaar niet steeds voor de voeten lopen, en zich even kunnen afzonderen.  Een huis met twee zithoeken, een typische huiskamer en een knusse veranda bijvoorbeeld, zou ideaal zijn.

Voldoende voorbereiding bij de selectie van de au-pair
En dan last but not least… is een goede voorbereiding  enorm belangrijk.

  • Eerst en vooral moet je als gastgezin weten wàt je verwacht van je au-pair en je ervan vergewissen dat je au-pair deze verwachtingen zal kunnen invullen.  Moet ze kunnen koken, rijden met de wagen, helpen in het huishouden, wassen of strijken? Moet ze een vroege vogel zijn om de kinderen naar school te brengen?  Kan ze wel drie kinderen aan?   Welke zijn haar eetgewoonten, heeft ze allergieën?
  • Daarnaast check je best even welke taalcursussen voorhanden zijn in de buurt?  Zijn ze intensief, zijn de uren haalbaar met haar typische werkschema?
  • En tenslotte is het van groot belang dat “grote zus” au-pair zich niet geisoleerd voelt, zonder vrienden van haar leeftijd.  Zijn er jonge mensen in de buurt die haar willen rondleiden?  Heeft ze hobby’s die ze kan uitoefenen met andere jongeren (sport, muziek, kunst, toneel, …)?  Wil ze graag een hobby leren en zijn er cursussen voor jongeren in de omgeving?

Lijkt een au-pair iets voor jullie?  Lees dan volgende week verder…

Hoeveel kost een au-pair nu echt?  Volgende week maken we samen de berekening!

 

Voeg Reactie Toe