Een handvol sites rond hoogbegaafdheid

Véronique schreef eerder deze week al over de uitdagingen waarmee hoogbegaafde kinderen te kampen hebben als verwaarloosde buitenbeentje in onze samenleving.

Wil je je graag verder verdiepen in het onderwerp, dan stellen we hier enkele interessante sites voor:

Het onderzoek van Carol Dweck

Hoogbegaafde kinderen weten zich vaak geen raad met hun snelle “processor”, raken verveeld of beginnen te “onderpresteren” in een hopeloze poging aansluiting te vinden bij hun leeftijdsgenoten.  Hoe houd je deze kinderen gemotiveerd?

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck is bekend om haar onderzoek naar motivatie. Al meer dan dertig jaar houdt ze zich bezig met de relatie tussen motivatie en prestaties.  Dweck ontdekte de belangrijkste oorzaken van faalangst en motivatieproblemen en toonde aan hoe we deze houding kunnen voorkomen en corrigeren. Haar onderzoek is talloze keren herhaald door verschillende onderzoekers.  Als de uitspraak “ik moet geen fouten maken. Ik moet slim overkomen, want ze beoordelen me” jou bekend in de oren klinkt, reikt Carol manieren aan om je kind te begeleiden.

Hoogbegaafd Vlaanderen

Deze site is gemaakt door ouders van hoogbegaafde kinderen. en wil andere ouders helpen bij de begeleiding van hun kinderen.  De site bevat naast informatie over hoogbegaafdheid ook informatie over goede scholen, Belgische en Europese initiatieven, tips voor speelgoed en nog veel meer.  Een echte aanrader!

Vakantiekampen voor hoogbegaafde kinderen: Peers2Play

Peers2play is er voor kinderen die bijna of geen onwikkelingsgelijken (vriendjes) in hun omgeving kunnen vinden. Op de Peers2Play kampen vinden ze die wel.

Mensa

Mensa is een internationale vereniging voor hoogbegaafde mensen met wereldwijd meer dan 100.000 leden.
Mensa brengt zeer intelligente mensen samen op lokale, nationale en internationale bijeenkomsten.
Mensa-leden komen uit alle lagen van de bevolking en uit zowat iedere beroepsgroep.

Wat bijna alle Mensanen gemeen hebben, is het verlangen om contact te maken met andere actieve “denkers” – in persoon of online – en om samen te genieten van de meest uiteenlopende interesses en hobby’s.

In Belgie kunnen kinderen pas lid worden vanaf 16 jaar, in de UK kunnen ook heel jonge kinderen lid worden en worden er specifieke activiteiten georganiseerd voor kinderen.

Hoogbegaafdheid bij volwassenen

Hoogbegaafde kinderen groeien op, en worden volwassen.  Hoogbegaafde volwassenen lopen vaak hun hele leven al rond met de vraag wat er anders is aan hen . Vaak weten ze zelf niet dat ze hoogbegaafd zijn, of beseffen ze dit wel en kampen met eenzaamheid en onbegrip.
Op deze Nederlandse website vind je:

  • Informatie over hoogbegaafdheid
  • Informatie over coaching van hoogbegaafde volwassenen door een gespecialiseerde coach.
  • Links naar interessante andere websites

In Belgie kunnen volwassenen ook terecht bij Exentra, maar de aanpak is net iets onpersoonlijker en omslachtiger 🙂  Je kan er enkel terecht via een webformulier.

En tot slot ronden we af met een link naar een Belgische organisatie die een cursus “Hoogbegaafd Thuis”  aanbiedt aan ouders om beter om te kunnen gaan met de hoogbegaafde kinderen in thuisverband.  Hoe ga je om met faalangst, onderpresteren, …? Hoe communiceer je met je kinderen? De cursus  is bedoeld voor ouders van hoogbegaafde kinderen in de lagere school. In de cursus wordt op een constructieve manier gewerkt aan positieve veranderingen en aanvullingen in de opvoeding. Per cursus nemen maximaal 8 deelnemers deel, hierdoor blijft persoonlijke aandacht voor alle deelnemers gewaarborgd en is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Update

Zoals we beloofd hadden, blijven we dit artikel updaten.

Hoogbegaan

Hoogbegaan is de nieuwste blog van blogster Ilse Verhoeven. Ze ontdekte dat haar kinderen hoogbegaafd zijn en volgt nu zelf een opleiding tot expert in hoogbegaafdheid. Ze blogde al op Kreanimo en heeft nu een tweede, specifieke blog over haar ervaringen en die van haar kinderen. Zelf stond ze in het onderwijs en toch had ze geen correct beeld van hoogbegaafde kinderen. Super dat ze er nu meer over leert om haar kinderen nog beter te begeleiden.

3 Reacties

  1. Bezige Bij 15 januari 2018
  2. Ilse van Kreanimo 16 januari 2018
    • meisjenummertwee 16 januari 2018

Voeg Reactie Toe