Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV)

Twee meisjes met meerdere kinderen die graag lezen en voorgelezen worden. Hoe vind je nieuwe kinderboeken ? Hoe maak je kennis met boeken die je zelf niet zomaar zou vastnemen?

Het antwoord: laat je kind deelnemen aan de kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV).

Wat is het ?

Elk jaar kunnen kinderen tussen 4 en 16 jaar deelnemen aan de verkiezing van het beste leesboek in hun leeftijdscategorie. Concreet krijgen de kinderen een lijst van 10 boeken die ze moeten lezen en beoordelen. In onze bibliotheek betekent dit dat ze verwittigd worden dat er een boek klaarligt, vervolgens mogen ze dit twee weken bijhouden en nemen ze erna weer een nieuw boek mee (als dit binnen is). Dit gaat zo door tot ze alle boeken gelezen hebben en hun eindevaluatie (eventueel met enige hulp) kunnen invullen.
Het vergt een beetje discipline als ouder om de boeken tijdig terug te brengen, maar dit is noodzakelijk om alle deelnemende kinderen de tijd te geven alle boeken te lezen.
Ter informatie, mijn kinderen zijn te klein om al zelf te lezen en dus gebruiken wij deze boeken ’s avonds om uit voor te lezen voor ze naar bed gaan.
Onze bibliotheek doet nog wat extra’s voor haar jonge lezertjes die meedoen met KJV. Ergens in mei is er een feest en worden de lezertjes in de bloemen gezet en krijgen ze een geschenk mee als ‘dank’ voor hun inzet. Mijn dochters zijn helemaal overtuigd en genieten van het boekenaanbod.

Info

Bij KJV vind je heel wat informatie terug, al is je eerste aanspreekpunt uiteraard je lokale bibliotheek. Doet deze echter zelf niet mee, geen nood, je kan ook individueel deelnemen via internet.
Hieronder vind je alvast een voorbeeld van de lijst van groep I voor dit jaar. ‘Mijn moeder is een stekelvarken’ viel hier enorm in de smaak. Niets houd je tegen om deze boeken zelf te gaan ontdekken. Je vindt de hele lijst op de website van KJV.
kjv 2015 groep 1
Vorig jaar namen in Vlaanderen 6475 kinderen tussen 4 en 16 jaar deel. Een groei met bijna 10 procent t.o.v. het jaar ervoor.

Zin in meer ?

Dit jaar staat trouwens ook de boekenbeurs in het teken van kinder- en jeugdliteratuur : ‘Volwassenen toegelaten’, van 31 oktober tot en met 11 november. Zeker een bezoek waard.
Rep je dus naar de bib en laat je kind deelnemen, volgens mij kunnen er nog vele (voor)lezers bijkomen ! Vertel ons wat jou ervaringen zijn met de KJV of wat je lievelingsboeken (voor je kinderen) zijn.

 

Voeg Reactie Toe