Online muziekschool voor kinderen (en hun ouders)

Volgens een gezinsenquête in Brussel en Vlaanderen, ontbreekt het ouders vaak aan ‘de tijd’  om hun kinderen zelf naar de muziekschool te brengen. Meestal richten plaatselijke muziekscholen drie keer per week,  één uurtje les in, vaak op tijdstippen die voor werkende ouders niet haalbaar zijn.

Ook voor gezinnen die in het  buitenland wonen, is muziekonderwijs voor de kinderen niet altijd makkelijk te organiseren, of peperduur als je bent aangewezen op privé-leerkrachten.

Daarom wil ik vandaag graag wat tijd uittrekken om alternatieven te bespreken. Kinderen kunnen immers ook online muziektheorie volgen, en met professionele begeleiding verschillende instrumenten leren bespelen. Willen ze later toch instappen in het reguliere (Belgische) muziekonderwijs, dan kunnen ze een niveautest afleggen bij het begin van het schooljaar.  Hier vind je een overzicht van de leerstof en voorbeeldtesten van de Leuvense muziekschool.

Muzikale vorming omvat naast het leren bespelen van een instrument, ook theorie, zang en luistervaardigheden.

Muzikale vorming – top 3 sites om online muziektheorie te leren

De website “Muziek leren lezen” werd speciaal voor (iets oudere) kinderen geschreven, en biedt meer dan 100 lessen, luistervoorbeelden en oefeningen.  Iedereen kan gratis beginnen. Pas vanaf les 60 wordt een bescheiden lidgeld gevraagd (eenmalige bijdrage van 14.95€ per jaar).  De site heeft ook een muziekwoordenboek, waarin honderden muziektermen uitgelegd worden, met links naar de lessen waarin de muziektermen voorkomen.  Let wel: de noten worden benoemd met letters, en niet met do, re, mi … zoals we in België gewend zijn.

De site van Koen Mertens kan je als aanvulling gebruiken : deze bevat – naast muziektheorie voor beginners, met de overeenkomst tussen de nootnamen – ook een theorietest voor absolute beginners.

Maar spelend leren is natuurlijk nog beter, en dat biedt de iphone/android app EARZ als geen ander:  al gamend kunnen kinderen (en hun ouders, want de app EARZ is enorm aanstekelijk) muzikaal gehoor ontwikkelen, leren noten lezen en kennis maken met muziektheorie. Uitdagend en leerzaam voor elk niveau en iedere leeftijd, is deze app niet alleen een topper voor kinderen die geen toegang hebben tot een muziekschool, maar ook voor kinderen die wat meer oefening nodig hebben.  Voor de kostprijs hoef je het niet te laten: 4.5€ per jaar (minder dan 5€ dus, de komma is geen typfout 🙂 )

Muzikale vorming – top 3 sites om online luistervaardigheden te leren

Naast app EARZ  – van hierboven – bestaan er ook sites waar je ritmisch en melodisch dictee kan oefenen.

Op site Bogerman solfege kan  je het ritmisch dictee oefenen. Systematisch  leer je bekende ritmische figuren noteren.

Enkele oefeningen voor melodisch dictee vind je hier.

Echt gestructureerde lessen  heb ik nog niet online gevonden.

Muzikale vorming – top 3 sites om van een partituur te leren zingen

Smartmusic is gespecialiseerde muzieksoftware. Als leerling speel zing je vanaf je computerscherm van bladmuziek en neem je met een microfoon je stem op. Bij elk gespeeld stuk geeft SmartMusic een directe beoordeling door het weergeven van goed gespeelde noten in groen en niet goed gespeelde noten in rood.

Een vergelijkbare (Duitse) software is Capella Melody Trainer. Deze software kan werken zonder internetconnectie. Daarbovenop biedt het een cursus zichtlezen die het Duitse boek „Singen auf den ersten Blick“ ondersteunt.

Een andere nuttige online site is sightreadingfactory.com, een Engelstalige site waar je volgens het niveau en de stem van je kind, bladmuziek kan kiezen om te oefenen.

Nu nog online een instrument leren spelen

Op de Nederlandse onlinemuziekcursus-site, kan je voor minder dan 50€ leren zingen, of piano of gitaar spelen. De site is eerder gericht naar volwassenen, dan naar kinderen. Maar waarom niet samen aan de slag gaan in plaats van chauffeur te spelen naar de muziekschool? Hoewel de lessen gegeven worden door gekwalificeerde docenten, ontbreekt persoonlijke feedback.

“Bij de Online Muziekschool krijg je die wel. Het online lesmateriaal wordt gecombineerd met feedback van een professionele muziekdocent via webcam. De prijs ligt niet zoveel hoger (139 €).

Als je kind Engels spreekt, bestaan er mogelijkheden voor muziekcursussen op kindermaat, zoals bijvoorbeeld de Hofmann Academy

Ik hoop dat dit overzicht jullie op weg helpt naar meer muziek in het leven van de kids via een online muziekschool! Hebben jullie goede ervaringen met andere sites, dan ben ik heel erg benieuwd!

 

Voeg Reactie Toe