Open Monumentendag

Twee jaar geleden had ik het geluk om een voordracht bij te wonen van Kristl Strubbe, directeur van Herita. Herita is de organisatie achter de Open Monumentendag in Vlaanderen en ook beheerder van een aantal monumenten. Reeds die avond kreeg ik zin om lid te worden.
Sinds die avond is er blijkbaar veel veranderd want ondertussen is een lidmaatschap van Herita volledig gratis. Toen ik dat zag, heb ik me meteen lid gemaakt. Nu ontvang ik regelmatig informatie per mail en kriebelt het om één en ander te gaan bezoeken met de kinderen.

Waar, wanneer Open Monumenten ?

Tijdens het weekend van 12 en 13 september zijn het weer Open Monumentendagen. Zelf heb ik zeer mooie herinneringen aan vorige uitgaven, op stap met vrienden in het hele land!
Wist je trouwens dat dat een Europese aangelegenheid is ? Je kan dus perfect een citytrip plannen en die combineren met de European Heritage Days. Meer informatie vind je hier. Het Europese thema voor dit jaar is ‘technisch en industrieel erfgoed’.
In België zijn er 3 organisaties die zich met de Open Monumentendagen bezighouden:
Open Monumentendag September 13 2015
Erfgoed Brussels September 19-20 2015
Journées du Patrimoine September 12-13 2015
Open Monumentendag

Voorbereiding

Vermits zo’n Open Monumentendag heel wat volk trekt en er voor bepaalde bezoeken, rondleidingen op voorhand moet ingeschreven worden, loont het de moeite om vooraf het programma te bekijken en één en ander in te plannen. Dit jaar blijkt er, voor het eerst in meer dan 20 jaar, geen algemeen thema te zijn in Vlaanderen. Er ligt wel een focus om zo veel mogelijk gebouwen (ook van particulieren) open te stellen.
Op de Vlaamse site kan je perfect zoeken op verschillende soorten bezoeken: concerten, workshops, geleide bezoeken of ook specifiek op activiteiten voor kinderen. Je kan er tevens met behulp van de favorieten je persoonlijk programma samenstellen.
Voor je kinderen moet je op zoek naar Vlieg. Onder de titel ‘Uit met Vlieg‘ vind je sowieso een site die je als ouder regelmatig kunt bezoeken om leuke activiteiten te ontdekken. Die website is een zelfs een aparte post waard volgens mij.
Wat staat er bij jou op het programma voor Open Monumentendag ? Of vertel hieronder nadien even welk pareltje je bezocht hebt.

Voeg Reactie Toe