Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen

Speelgoed vinden voor hoogbegaafde kinderen is niet zo makkelijk. Hoogbegaafde kinderen genieten vaak van bordspellen die andere kinderen ook leuk vinden, zoals Monopoly bijvoorbeeld, maar hun liefde voor leren en de behoefte aan uitdaging betekent dat ze vaak de voorkeur geven aan speelgoed waarmee ze kunnen leren, en worden uitgedaagd. (zie ook ons eerdere artikel) Helaas kan het moeilijk zijn om het perfecte item voor uw kind te vinden, omdat de aanbevolen leeftijd van de fabrikant vaak niet correct is voor hoogbegaafde kinderen. Bovendien kunnen bordspelen die er in de doos opwindend uitzien, na één keer spelen hoogbegaafde kinderen vaak geen uitdaging meer bieden.Of je begaafde kind dol is op dinosaurussen of op ruimte, taal of logica, of iets daar tussenin, je kunt het perfecte speelgoed toch wel vinden. Hier is een lijstje met speelgoed, uitgetest en aanbevolen door hoogbegaafde kinderen tussen 6 en 14, die we tijdens de vakantie de spelen hebben laten uitproberen.

Lijstje speelgoed voor hoogbegaafde kinderen:

Azul bordspel

Beeld van het azul bordspel

In het tactische bordspel Azul moeten de spelers voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met decoratieve tegels versieren, vergelijkbaar met de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het Spaanse Alhambra waren gedecoreerd.

De spelers vormen patronen met de tegels om punten te scoren. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Sphero Bolt Robot

afbeelding van sphere bolt

De Sphero BOLT is een app-gestuurde robotbal met sensoren. Uniek aan deze robot is dat kinderen deze kunnen programmeren a.h.v. drie verschillende methodes: door op het scherm van de smartphone of de tablet te tekenen, door middel van Scratch™ blok commando’s of door Javascript commando’s te schrijven. De app die bij de BOLT hoort kan ook geinstalleerd worden op een computer.

De ingebouwde BOLT sensoren bepalen zijn snelheid, versnelling en richting. Hij kan een topsnelheid halen van 7.2 km/u. Met het ingebouwde kompas bepaal je zijn richting. De BOLT kan communiceren – en dus ook voorgeprogrammeerde games ‘spelen’ met andere BOLT robots via infrarood communicatie.

De BOLT wordt verkocht in het gamma voor kinderen tussen 12-18 jaar, maar hoogbegaafde kinderen zullen er al veel vroeger plezier aan beleven.

Smart Games: spelletjes om alleen te spelen

De Smart Games spelletjes zijn compact en perfect voor kinderen om in de auto te spelen, of mee te nemen op reis in binnen- en buitenland. Neem bijvoorbeeld IQ Blox: het doel is om het speelbord in te vullen met de kleurrijke stukjes rondom de ‘muren’ op het bord. IQ Blox biedt 120 opgaven met oplopende moeilijkheidsgraad, verzameld in een handig boekje. Hoogbegaafde kinderen gaan ermee aan de slag vanaf kleuterleeftijd, én ze blijven boeien.

De Rubiks kubus: het retro speelgoed voor hoogbegaafde kinderen

De Rubiks kubus is intussen meer dan 40 jaar oud, maar weer helemaal terug dankzij Youtube. Er bestaan handleidingen én wedstrijden om de kubus om ter snelst, geblinddoekt, of onder water op te lossen. Met algebraïsche groepentheorie en het gebruik van algoritmen kan een oplossing gevonden worden voor de Rubiks kubus vanuit eender welke startpositie. Dit is misschien nuttig voor wiskundig begaafde middelbare scholieren die hun robot aan het werk willen zetten, maar kinderen hoeven geen complexe theorie te begrijpen om van de puzzel te genieten en cognitieve ruimtelijke vaardigheden te oefenen. Zelfs kleuters gaan er graag mee aan de slag. Eventueel kan je kiezen voor de instapversie (2×2) of de complexere versie (4×4). Géén leeftijdsbeperking dus!

Gizmo bordspel voor uitvinders

In dit unieke bordspel voor 2-4 spelers, spelen de spelers de rol van uitvinders, die werken aan complexe machines. Je verzamelt “energetische” knikkers uit de 3D-marmeren dispenser, waarmee je nieuwe toevoegingen aan je werken koopt en bouwt. Wie aan het einde van het spel de beste machine bouwt, wint! Het spel gaat snel vooruit, zelfs met 4 spelers kan het spel uitgespeeld worden in 40 minuten. Het spel bevat tactische elementen, naast een portie geluk. Samen met het snelle speltempo, zorgt dit ervoor dat de verveling niet snel toeslaat en het spel boeiend blijft tot het einde. De aanbevolen leeftijd is 14+, maar voor hoogbegaafde kinderen zou ik dit spel aanraden vanaf 10+.

Gravitrax

Met de Gravitrax bouwsets bouwen de kinderen (vanaf 8 jaar) hun eigen kogelbaanwereld in 3D. De banen kunnen alle kanten uit en uitbreidingssets maken het nog spannender met o.a. loopings. In 2018 kregen de bouwsets de prijs van het beste constructiespeelgoed van het jaar. Door te experimenteren met de componenten leren kinderen de wetten van de zwaartekracht en magnetisme kennen. Ze ontdekken dat er een minimumsnelheid nodig is om een looping te maken, ze leren de werking van het lanceerplatform en het magnetisch kanon.

Hier vind je een video van het spel in actie. Juf Maaike beschreef op haar blog in detail wat je in de Gravitrax bouwsets vindt en hoe je ermee aan de slag gaat.

Set kaartspel

Set is een favoriet van hoogbegaafde kinderen. Het heeft meer dan 35 prijzen gewonnen voor Best Game, waaronder één van Mensa. Het doel van het spel is om sets van drie kaarten te vinden die aan specifieke regels voldoen. Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen (kleur, aantal, vulling en vorm) in drie variaties. De spelers proberen allemaal tegelijkertijd een set te vinden. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig identiek is, of net helemaal verschillend.

Hoogbegaafde kinderen kiezen meestal snel de sets uit de 12 zichtbare kaarten. Het is een leuk spel voor het hele gezin.

Stratego

De ondervraagde hoogbegaafde kinderen tussen 8 en 12 waren het erover eens dat Stratego nog steeds plezierig is voor spelers van alle leeftijden
op zoek naar een uitdaging. Voor online versies voor één en meerdere spelers en bijhorende apps, ga naar www.stratego.com of www.youdagames.com.

Photosynthesis

photosynthesis bordspel

Verschillende boomsoorten wedijveren om te groeien op een klein zonnig eilandje. Daarvoor hebben ze zonlicht nodig. Elke speelronde draait de zon waardoor steeds weer andere boompjes in het licht of in de schaduw staan. Je verzamelt punten voor alle boompjes die zonlicht krijgen, en daarmee koop je nieuwe zaadjes. Het doel van het spel is om de meeste en grootste bomen te bezitten.

Hoewel het spel enkel in het Engels bestaat, is dit geen obstakel voor kinderen: de spelregels zijn immers heel eenvoudig. Het leuke aan het spel is dat het 100% taktisch is, geluk bestaat niet in https://mensamindgames.com/about/winning-games/

NAGC Toy List: http://www.nagc.org/sites/default/files/Publication%20PHP/PHP_2015_ToyList.pdf

We kregen net ook bericht van Ilse Verhoeven van de Belgische webshop Foozle dat je heel wat van deze spellen bij haar vindt, nu met 10% korting als je de code covid-19 gebruikt.

Voeg Reactie Toe