Studeren in het Buitenland: ze zijn met duizenden…

Met meer dan 700 zijn ze dit jaar, de Belgische studenten die, met een secundair onderwijsdiploma op zak, vertrekken naar Groot-Brittanië om er een bachelorstudie te beginnen.  Nog een weekje vakantie en dan wuiven we ze uit!  De Amerikaanse universiteiten zijn in augustus al van start gegaan, en mogen volgens het Brookings Research Instituut jaarlijks zo’n 200 nieuwe Belgische bachelorstudenten verwelkomen.  Een ruwe schatting brengt ons op zo’n 2000 Belgische achttienjarigen die voor eind september zullen vertrekken om te gaan studeren in het buitenland.

Voor vele jongeren is studeren in prestigieuze universiteiten als Cambridge, Oxford of Harvard een droom, en helaas blijft het vaak daarbij, want studeren in het buitenland is niet enkel een kwestie van fondsen vinden en opdagen tijdens de zomervakantie om je in te schrijven.   Een rigoureuze voorbereiding is heel belangrijk.

Buitenlandse universiteiten zijn meestal heel selectief  in wie ze toelaten als student, en studenten worden dan ook verwacht om te solliciteren voor een plaatsje.  Elk land heeft zo zijn eigen procedure, en binnen elk land zijn er grote verschillen van universiteit tot universiteit. Het is daarom belangrijk dat een kandidaat-student al in het vijfde jaar secundair zijn uiteindelijke studiekeuze heeft gemaakt, en voor zichzelf weet welke universiteiten bovenaan zijn of haar verlanglijstje staan.
Zo verwachten Cambridge en Oxford de sollicitatiedossiers ten laatste op 15 Oktober van het jaar vooraleer de kandidaat-student de bacheloropleiding zou beginnen – dat betekent dus bij de start van het 6e jaar secundair.  Na een eerste selectie worden de weerhouden kandidaten uitgenodigd voor een selectieproef, en vervolgens voor een interview in Cambridge/Oxford zelf. Uiteindelijk krijgt slechts 1 op 6 studenten een aanbod.

Ken je een ambitieuze tiener, heb je er zelf zo één rondlopen thuis, of ben je nieuwsgierig wat er allemaal bij komt kijken, houd deze blog dan in de gaten.  Elke week wijden we een blogpost aan deze topic, en zullen we het uitgebreid hebben over één belangrijk onderdeel ervan.

Volgende week hebben we het over de studiekeuze…

Voeg Reactie Toe