Hoe wij Chromecast gebruiken in ons gezin

Chromecast in ons gezin

chromecast

In ons druk gezin, met tieners en kleinere kinderen, is Chromecast niet meer weg te denken.

Voor wie Chromecast nog niet kent: het is een kleine WIFI connector die je inplugt in een vrije HDMI poort van je TV.
Op deze manier tover je een oudere TV om tot een smart-TV, aangesloten op je Wifi netwerk, en kan je ook het scherm en het geluid van je smartphone, tablet of PC streamen naar de TV.
Chromecast voor het eerst installeren gebeurt ook met een smartphone, tablet of een PC, en is heel eenvoudig, ook voor non-techies.
Je koopt zo’n toestelletje voor ongeveer 40 Euro bij een elektronica-zaak of op bol.com.

Het is een klein toestelletje, en doordat de installatie zo makkelijk is, kan je het ook meenemen op reis.

[bol_product_links block_id=”bol_58be8d8e16345_selected-products” products=”9200000049577657″ name=”Chromecast-Toestel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”0″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit is hoe wij Chromecast gebruiken:

Films en muziek van PC via Chromecast rechtstreeks afspelen op de TV

Met Chromecast kan je films, tv-programma’s, series, muziek, … die spelen op je PC, rechtstreeks afspelen op de TV, “casten” naar de TV dus.

Het zal je niet verwonderen dat dit bij ons heel vaak gebeurt.  De kinderen hebben een nieuwe videoclip of een grappig youtube-filmpje ontdekt, en wanneer we ’s avonds ontspannen voor de TV, worden die nieuwe vondsten gretig gedeeld!

De nieuwe Chromecast ondersteunt o.a. Spotify, Netflix en Youtube.  Elke film die je kan afspelen op je PC, kan je “casten” naar de TV.
Franse films en videoclips, Duitse films, Chinese filmpjes zijn heel populair omdat we dan tegelijkertijd een taal opfrissen die de kinderen aan het leren zijn (of meeleren in het geval van Chinees), maar ook grappige fimpjes of – met de tieners- controversiële standpunten rond bijvoorbeeld President Trump, die we dan samen bediscussiëren.

Doordat we ’s avonds tijd maken voor “internet-invloeden”, staan we niet om de haverklap samen te kijken naar kleine smartphone-schermpjes of tablets.

Vriendjes en bezoekers krijgen via Chromecast tijdelijke toegang tot onze wifi

Klasgenootjes die met hun laptop op bezoek komen, om samen aan een groepswerk te werken, vrienden of collega’s van ons, ouders, de babysit, … op de duur wordt het rijtje van mensen aan wie we ons wifi paswoord gaven wel heel erg lang.
En geef toe, hoe vaak verander je dat paswoord?

Met Chromecast is het heel makkelijk om anderen toegang te geven tot je wifi: met een speciaal gasten-paswoord dat dagelijks verandert, en gewoon op de TV wordt getoond als je Chromecast aanzet.

Presentaties afspelen op TV

Powerpoint en Google Docs Presentaties kunnen rechtstreeks worden afgespeeld op de TV.

De kinderen gebruiken deze functie heel vaak om presentaties te oefenen, en om in groep te werken aan opdrachten voor school of jeugdvereniging.
Maar wij ook: presentaties delen met collega’s wanneer we van thuis uit werken, de plannen voor het nieuwe tuinhuis, de reisroute van onze trip naar China, de taakverdeling voor de buren-barbecue…
allemaal via Chromecast naar de TV!

 

Vakantieherinneringen en ervaringen delen

Herinner je je nog de diavoorstellingen van vroeger?  Met de projector voor het grote scherm?
Wij doen nu hetzelfde, maar met onze digitale foto’s.
Foto’s van onze reizen kunnen we nu delen op het grote scherm van de TV – met taart en koffie of een pintje, samen gezellig vertellen, kijken en genieten…

Desktop/App naar PC

En tenslotte… alles wat we zien op de PC of tablet kunnen we delen op de TV.  Documenten, video’s, spelletjes, ….eigen  creaties of ontvangen documenten, of zelfs de volledige desktop. Je kan casten en tegelijkertijd aan andere dingen verder werken (zonder dat dit ook gecast wordt), voor een multi-tasker is dit een droom.

Maar daarnaast bestaan er ook speciaal ontworpen spelletjes, zoals monopoly of memory, die de kinderen samen kunnen spelen op de TV (met een smartphone of tablet als console, zonder dat er een PC aan te pas moet komen)

Dit was ons verhaal, en nu aan jullie?!

2 Reacties

  1. Ilse van Kreanimo 8 maart 2017
    • Bezige Bij 8 maart 2017

Voeg Reactie Toe