Extra Schijfruimte nodig?!

Deze week was het weer zo ver – de harde schijf vol! Als je zoals ik duizenden foto’s per jaar maakt, is schijfruimte vaak een probleem. De schijfruimte op mijn laptop is beperkt, en eigenlijk heeft het niet veel zin dat ik mijn foto’s erop bewaar. Toch doe ik het vaak als ik op reis ben. Dan maak ik een eerste back-up van mijn foto’s op de laptop, een tweede back-up op een externe harde schijf die ik afzonderlijk houd, en – zodra ik kan – een derde back-up in de “cloud”. Pas nadat ik deze derde back-up gemaakt heb, verwijder ik alle foto’s van de geheugenkaarten van mijn fototoestel.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk de foto’s van de laptop te kopieren naar een ander medium, zodat er extra schijfruimte vrijkomt. En net daar wrong de laatste weken het schoentje.

Te druk, geen zin… en dus weer een avondje zoet met schijfruimte vrijmaken.
Sinds ik een tweetal jaar geleden een zware hardware crash heb meegemaakt, houd ik me rigoureus aan de 3-2-1 regel.

Wat is de 3-2-1 regel om foto’s digitaal te bewaren?

De 3-2-1 back-up regel betekent dat je:
elk bestand op minstens 3 plaatsen opslaat,
dat je deze back-ups op minstens 2 verschillende media bijhoudt, en
dat je minstens 1 van deze back-ups bewaart op een andere plaats.

Hoe maak ik een back-up van mijn foto’s?

Het idee achter de 3-2-1 back-up regel is puur boerenverstand. Als er iets met je harde schijf gebeurt, is de kans groot dat alle verschillende back-ups op de schijf verloren zijn: een hardware crash, diefstal of verlies van je laptop of de externe schijf. In dit laatste geval ben je vaak alles kwijt wat samen in dezelfde zak of dezelfde kamer lag: zowel de harde schijf als de laptop dus. Vandaar dat het belangrijk is dat je een kopie hebt van je bestanden op een andere plaats.

Deze laatste plaats is voor mij een back-up in de cloud. Zelf gebruik ik p-cloud.com, een Zwitserse online back-up service die me 2TB virtuele schijfruimte biedt op mijn laptop alsof ik een externe 2TB harde schijf heb gekoppeld aan mijn PC. Zelf heb ik een betalend life-time plan, waardoor ik me geen zorgen moet maken dat ik vergeet om mijn abonnement te verlengen.

pCloud Premium

Mocht de PC gestolen worden, is het ook mogelijk om toegang te krijgen tot alle bestanden via een webinterface, en zelfs synchroniseren met Google drive, Dropbox en Microsoft OneDrive.

Mijn eerste en tweede backups zijn steeds een externe harde schijf – twee externe harde schijven dus, waar ik de foto’s in aparte mapjes per jaartal en kwartaal bewaar.

Voeg Reactie Toe