Kleurboeken voor studenten geneeskunde!

Neuroanatomie moet zowat het saaiste onderdeel zijn in een studie geneeskunde of psychologie. De hersenen zijn fascinerend, maar er zijn zoveel zenuwen en hersencentra waar je tenminste IETS over moet weten vooraleer je verbanden kan leggen.  Als je weet dat er zowat 14.000 hersencentra en zenuwbanen zijn, begrijp je waarom studenten neurologie ontelbare uren over hun boeken gebogen zitten om te trachten deze allemaal te memoriseren.

ore

Cambridge staat gekend om zijn helse studietempo.  Studenten neurowetenschappen moeten er in enkele weken aantonen dat ze inzicht hebben in de structuur en werking van de hersenen, tot in de kleinste details.
Een hele opgave, zelfs voor de meest academische studenten…

En dus slaan de studenten aan het kleuren in speciaal daarvoor samengestelde kleurboeken…
Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat kleuren helpen memoriseren.  Ze doen dit door de aandacht te trekken, en net door deze verhoogde aandacht is de kans groter dat het kleurrijke onderwerp zal worden overgezet naar het geheugen.
Inkleuren creeert ook visuele verbanden: maw, het creëert snelwegen tussen de begrippen in je hoofd. Nieuwe informatie kan je beter onthouden door verbanden te leggen met iets dat je al weet,  dit is een veel efficientere geheugentechniek dan simpelweg herlezen en herhalen.

Kleurboeken voor studenten

Wanneer je denkt aan een kleurboek, denk je wellicht aan de kleurboeken voor volwassenen die zorgen voor een rustig moment in een drukke dag?
Een anatomie-kleurboek voor studenten is heel verschillend.

bcol

Natuurlijk bevat het overwegend zwart-witte plaatjes die wachten om ingekleurd te worden, maar de structuur en volgorde van deze plaatjes is heel belangrijk.  De kleurplaten zijn georganiseerd in onderdelen, waarbij elk onderdeel verschillende onderwerpen bevat.  Elk onderwerp wordt voorgesteld op een aparte pagina, met anatomische illustraties en de overeenkomstige terminologie . Op de volgende pagina volgt dan een begeleidende tekst, met meer gedetailleerde informatie, deze keer in geschreven formaat. De volgorde van de onderwerpen en van de illustraties op de bijhorende pagina’s zijn heel precies uitgekozen om het leren ervan te vergemakkelijken.  Het is de bedoeling om kennis en begrip geleidelijk aan op te bouwen.  Zodra de student het laatste plaatje van het boek ingekleurd heeft, zou de materie gekend moeten zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_5828bec0e6976_selected-products” products=”1001004000781773″ name=”Brain Kleurboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het bovenstaande boek, is er zo eentje. Het is een van de meest toegankelijke boeken dat ik ken om neuroatanomie uit te studeren.
Maar het is niet het enige op de markt – kleurboeken voor studenten biologie en geneeskunde zijn duidelijk in de opmars. Ken jij nog een gelijkaardig voorbeeld ? We lezen het graag in je reactie.

Voeg Reactie Toe